Cerere mare de reni în preajma sărbătorilor de iarnă la cluburile de echitaţie din întreaga ţară. Unii îi închiriează cu orele, alţii chiar cu zilele. Tariful diferă în funcţie de localitate, dar şi de evenimentul la care participă animalele. În general, preţurile sunt mai mici în provincie- chiar cu mult mai mici – spre deosebire de Bucureşti, unde şi cererea este mai mare.

Centrul de echitaţie Diana din Râşnov (judeţul Braşov), de exemplu, a închiriat deja cei doi reni de la ferma proprie pentru mai multe zile pentru a fi expuşi într-un ţarc la Focşani, după cum spun oficialii de la Diana. Preţul este de 100 de euro pe zi, o sumă care permite proprietarilor să-şi recupereze “chiar şi în parte cheltuielile de peste an cu întreţinerea ”.

La Arad, o fermă din apropiere, a reuşit să închirieze cu 2.000 de euro renii pentru o săptămână. Mai precis, până pe data de 24 decembrie, după care renii sunt “liberi” de contract. Dacă găseşte cumpărător, proprietarul este chiar dispus să-i vândă la un preţ de 2.700 de euro perechea. Dacă are cerere, poate să-i aducă la comandă chiar din Suedia, aşa cum s-a mai întâmplat în alţi ani, mai ales că renii pot fi “un cadou deosebit de sărbători”.

Există şi întreprinzători în domeniu care au vândut deja primele exemplare în acest an. “Cumpărătorii sunt, în general, centre de echitaţie”, susţine un afacerist care tocmai a dat “un cuplu” de reni la un preţ de circa 3.000 de euro.