Când ar putea fi vaccinați copii de 5-11 ani. Iată ce trebuie să știe părinții

Pfizer a anunțat că vaccinul său contra Covid-19 induce un răspuns imun robust la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, adăugând că va cere autorizarea produsului pentru utilizarea pe minorii din acest interval de vârstă în SUA și Europa, scrie Forbes.

Dar există unele diferențe între vaccinul pentru copii și cel pentru adolescenți și adulți despre care părinții ar trebui să se informeze.

Cât de eficient este vaccinul la copii

Sanjeev Jain, alergolog la Columbia Allergy, a explicat că raportul complet privind eficacitatea vaccinului la copiii sub vârsta de 12 ani nu a fost încă publicat.

Cu toate acestea, Pfizer a anunțat că răspunsul anticorpilor raportat la cei 2.268 de participanți cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a fost comparabil cu cel raportat la adulți.

Ce se știe despre siguranță

La fel ca rezultatele eficacității, datele de siguranță nu au fost încă publicate. Asta înseamnă că medicii pediatri nu sunt încă în măsură să sfătuiască părinții cu privire la potențialele probleme de siguranță ale vaccinării copilului care intră în grupa 5- 11 ani.

Spre deosebire de amplele teste clinice făcute până acum pe adulți, testul pediatric cu 2.268 de participanți nu a avut ca scop principal măsurarea eficienței vaccinului prin compararea numărului de cazuri de Covid-19 dintre cei vaccinați cu numărul celor infectați dintre cei care au primit un produs placebo.

În schimb, testul clinic a comparat cantitatea de anticorpi neutralizanți induși de vaccin la copii cu răspunsul imun la persoane cu vîrste mai mari din testele pe adulți.

Agenția Medicamentului ar putea lua o hotărâre în privința eficienței și siguranței vaccinului pentru copiii de 5-11 ani în trei săptămâni de la depunerea cererii de autorizare de urgență.

Sursă foto: Dreamstime