11 state din India au raportat infecții cu virusul DENV-2, în condițiile în care oamenii încă se recuperează după traumele COVID-19. Această nouă răspândire virală ar putea reprezenta o provocare gravă pentru sănătate. Experții se tem că o combinație a acestor două boli poate duce la consecințe devastatoare, scrie ndtv.com.

DENV-2 poate poate fi fatal

Dengue este o infecție virală transmisă de țânțari, iar virusul care provoacă boala se numește virusul Dengue (DENV). Tânțarii femele din specia Aedesaegypti și, într-o măsură mai mică, Ae. Albopictus, transmit acest virus. Acești țânțari poartă, de asemenea, virusurile chikungunya, febra galbenă și Zika. Există patru serotipuri ale virusului Dengue (DENV-1, DENV-2, DENV-3 și DENV-4).

În timp ce majoritatea infecțiilor cu Dengue produc forme ușoare, uneori se transformă în dengue în formă severă, fiind pusă pe seama serotipului DENV-2. Serotipul DENV-2 este considerat cel mai sever. Pe lângă febră, boala poate provoca numeroase simptome ale infecției tipice de Dengue și poate fi fatală.

Simptome

Pentru febra Dengue:

  • Debut brusc de febră mare
  • Cefalee frontală severă
  • Durere în spatele ochilor, în mușchi și în articulații
  • Pierderea poftei de mâncare și simțul gustului
  • Erupții pe piept
  • Greață și vărsături

Pentru febra hemoragică:

În afară de simptome similare febrei Dengue, această infecție poate fi însoțită de dureri severe și continue de stomac. Pot apărea sângerări la nivelul nasului, vărsături frecvente, iar pacientul poate poate avea dificultăți de respirație.

Nu s-a găsit până acum niciun tratament specific pentru febra Dengue. Pastilele pentru scăderea febrei și analgezicele pot fi administrate pentru a controla simptomele.