La Câmpulung, a avut loc o conferință sub titlul „Revitalizarea Fostelor Platforme Industriale”. Evenimentul a reunit o pleiadă de specialiști în economie și reprezentanți ai administrației locale, oferind oportunitatea unei discuții despre modalitățile de revitalizare a orașului argeșean.

Orașul Câmpulung trebuie să recupereze decalajele apărute în ultimii 20 de ani

Printre participanții s-au numărat Mircea Man, vicepreședinte ANRE, Dan Cîmpean, Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dumitru Nancu, Director FNGCIMM, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor, Radu Perianu, prefectul județului Argeș, Adrian Codârlașu, vicepreședinte CFA Romania, Gabriel Aftenie, reprezentant REPATRIOT și prof. Cătalina Dumitrașcu, inspector general adjunct IȘJ Argeș.

În cadrul evenimentului s-a subliniat importanța atragerii investițiilor și a evidențiat nevoia de a dezvolta domenii inovative și noi tehnologii pentru progresul orașului. De asemenea, s-a pledat pentru un parteneriat eficient între autoritățile locale și investitori, menționându-se că administrarea predictibilă și competentă este esențială pentru atragerea capitalului extern și pentru sprijinirea start-up-urilor și a inovației.

Norris Măgeanu, moderatorul al evenimentului și candidat la alegerile locale pentru primăria Câmpulung a spus că orașul are o nevoie clară de investiții în domenii inovative ale economiei, în noi tehnologii, care vor permite progresul în salturi și recuperarea decalajelor apărute în ultimii 20 de ani.

Radu Perianu, prefectul județului Argeș, a subliniat că dezvoltarea economică a orașului Câmpulung și a întregului județ este crucială pentru reținerea tinerilor și modernizarea infrastructurii sociale și a sistemului de sănătate.

„An de an, Argeș coboară în ierarhia județelor din punct de vedere economic. Câmpulung se află în aceeași situație. Cred că de multă vreme orașul Câmpulung nu a mai avut parte de atât de mulți specialiști din domenii atât de variate. Este nevoie de ei. Dacă avem dezvoltare economică, atunci tinerii nu mai pleacă din Argeș și sistemul de sănătate se modernizează pentru că cresc pretențiile față de autoritățile locale. Avem un plan de creștere economică a orașului Câmpulung – împreună cu Norris Măgeanu- și a județului Argeș. Dacă nu pregătim din timp orașul Câmpulung pentru concurența pe care o va face Curtea de Argeș și Pitești atunci va fi mult mai greu să refacem ceea ce nu facem în momentul de față”, a spus Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

Este nevoie de investiții în domenii cheie

Mircea Man, vicepreședinte ANRE, a evidențiat importanța investițiilor în domeniul energiei și a oferit sprijinul Autorității pentru primarii interesați să acceseze fondurile disponibile.

„29 de administrații locale din Argeș beneficiază de fonduri substanțiale pe Anghel Saligny, ceea ce este foarte important. Autoritățile locale sunt îngrijorate că aceste investiții în domeniul energiei sunt greu de pus în fapt. Cererea de finanțare trebuie să conțină contract de concesiune, de proiectare, de execuție, autorizație de înființare. ANRE vă stă la dispoziție, primarii care vor să depună documentele necesare o să aibă toata susținerea Autorității. Suntem parteneri în strategia energetică cu Ministerul Educației, cu Ministerul Dezvoltării, suntem acolo unde expertiza autorității trebuie să fie pusa in practică”, a spus Mircea Man, vicepreședinte ANRE, în cadrul conferinței.

Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor, a propus transformarea orașului Câmpulung într-un centru de date, având în vedere proximitatea sa față de București și potențialul său de a atrage investiții în acest domeniu.

În cadrul dezbaterii, Dan Cîmpean, Directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, a încurajat investițiile în transformarea digitală și a evidențiat importanța dialogului cu tinerii digitalizați pentru inovare și progres.

„Vă încurajez să nu uitați să investiți în cei care vor aduce transformare digitala în organizațiile pe care le conduceți, din care faceți parte, le gestionați, le păstoriți. Sunt domenii extrem de profitabile, domenii în care cu relativ puțină investiție poți obtine un mare beneficiu. Pandemia ne-a arătat ce inseamna noua generatie. Discutați cu tânăra generație, complet digitalizată, de 10 ori mai rapidă si precisă și care știe ce vrea și vă invit să le folosiți această energie, să o puneți la lucru”, a declarat Cîmpean.

Adrian Codârlașu, vicepreședinte CFA Romania, a subliniat necesitatea investițiilor la Câmpulung în infrastructura socială, educație și sănătate pentru o dezvoltare incluzivă și durabilă.

„Pentru o dezvoltare incluzivă, investițiile în infrastructura socială, educație, sănătate, sunt extrem de importante. Mai mult, în contextul evoluției fără precedent a tehnologiei, pentru a rămâne relevanți pe piața muncii, investițiile în educație, inclusiv educație continuă, sunt esențiale”, a spus Adrian Codârlașu.