Campania #provocareapresedintelui își propune să deschidă un dialog real între candidații la Președinție și societatea românească. Marius Oprea a adresat și el prin intermediul acestei inițiative o serie de întrebări celo 11 înscriși în cursa electorală.
Istoricul apreciază că, de peste trei decenii, România încearcă să-și construiască un viitor stabil cu o democrație funcțională. Însă, în opinia sa, în numeroase cazuri suntem prea departe de acest plan. Iar oamenii de la putere nu oferă prea multe explicații.
Încotro cu democrația?
Marius Oprea a formulat mai mult întrebări pentru candidați, pornind de la cadrul legislativ instituit în contextul amenințărilor teroriste de la începutul anilor 2000.
„Sintagma «statul paralel», folosită până la demonetizare, a acoperit o realitate mult mai prozaică: aceea a unei «economii paralele», dezvoltată de serviciile secrete din România, care au primit de la Guvernul Năstase dreptul de a derula afaceri, prin firme «sub acoperire».
Ele au primit aceste privilegii, până și Serviciul de Telecomunicații Speciale, în condițiile atentatelor din septembrie 2001, din Statele Unite, pentru a contracara rețelele de finanțare ale terorismului islamist. Acea situație deosebită a dispărut demult. Firmele au rămas, nimeni nu știe câte, cu ce rezultate și ce activități sau în beneficiul cui.
Veți dori și cum veți putea stopa această practică? Știut fiind că singurul control care se poate exercita asupra serviciilor secrete cu eficiență este acela prin bugetul și finanțarea lor. Veți face lumină asupra afacerilor pe care le-au derulat – și cu ce eficiență –, în planul apărării securității naționale?”, punctează istoricul.
Provocare pentru cei 11 candidați
Marius Oprea este istoric, specializat în studiul regimului comunist și al mecanismelor de putere din România postbelică.
A fost fondator și președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, instituție care a documentat abuzurile regimului totalitar și a sprijinit deschiderea arhivelor fostei Securități. Este autorul mai multor volume de referință despre istoria represiunii și evoluția serviciilor secrete în România. Are o vastă activitate publicistică și de cercetare desfășurată de-a lungul a peste două decenii.
Campania #provocareapresedintelui este în continuare deschisă publicului larg.
Întrebările pot fi adresate prin intermediul publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital sau direct pe website-urile sau platformele de socializare ale companiilor sau personalităților, folosind hashtag-ul #provocareapresedintelui.
Cei care doresc să acceseze campania #provocareapresedintelui pentru a transmite o întrebare pentru candidații la președinție, pot intra în contact cu redacțiile celor două publicații prin intermediul adresei de email provocareapresedintelui@evzgroup.ro.