Camerele video de acţiune au înregistrat un succes uriaş încă de la apariţia lor. Piaţa a ajuns la aproape 10 milioane de unităţi în 2016, conform firmelor de cercetare, în scădere cu 5% faţă de anul anterior. Valoarea întregii pieţe este în scădere, iar motivul este apariţia unor camere video ieftine, cu preţuri sub 150 de euro, care se adresează maselor.

Astfel, ceea ce era rezervat odată profesioniştilor este disponibil acum oricui, iar utilizatorii îşi pot captura evenimente din viaţa lor şi le pot împărtăşi cu prietenii sau familia. Dar de ce să porţi încă un gadget după tine, când deja ai un smartphone cu o cameră video performantă. Răspunsul este simplu şi logic.

Camerele video de acţiune sunt construite astfel încât să reziste la şocuri, apă şi praf, pentru a nu fi nevoit să îţi legi telefonul de casca pentru bicicletă sau de barcă atunci când mergi cu caiacul. În plus, camerele video de acţiune pot lucra împreună cu telefonul. Prin intermediul aplicaţiilor se poate controla camera pentru a înregistra, pentru a captura imagini sau pentru a schimba rezoluţia. Legat de rezoluţie, camerele video de acţiune pot filma în format 4K la 60 de cadre pe secundă, iar cele mai scumpe la 120 de cadre pe secundă.  Anul acesta utilizatorii aşteaptă lansarea primelor camere video 8K. 

Lideră pe piaţa camerelor video de acţiune este compania americană GoPro, care deţine o cotă de 45%. În clasament urmează iON, Sony şi Polaroid. Alte companii care activează pe acestă piaţă sunt: LG, Xiaomi, JVC Kenwood, Rollei şi Garmin.

Una dintre cele mai performante camere video de acţiune este Sony FDR-X3000. Aceasta are obiectiv Zeiss Tessar şi filmează la rezoluţie 4K. Corpul camerei este rezistent la stropire şi la îngheţ, iar carcasa subacvatică este rezistentă la praf, la şocuri şi impermeabilă până la 60 m. Camera poate fi folosită şi pe timp de noapte având un senzor de ultimă generaţie care înregistrează imagini clare. 

Una dintre cele mai mici camere video de acţiune aparţine Polaroid. Modelul Cube Plus măsoară 35 x 35 x 35 mm, are Wi-Fi încorporat pentru a distribui clipurile către telefonul mobil, iar prin intermediul aplicaţiei se pot captura imagini cu uşurinţă. Printre cele mai accesibile camere video de acţiune de pe piaţă este iUni Dare 50i. Această cameră poate filma HD are o carcasă rezistentă la apă care permite filmarea la o adâncime de 30 metri şi suportă card de memorie Micro SD de până la 32 GB.