Proprietarii caselor de schimb valutar vor fi obligaţi să instaleze lângă ghişeu sisteme audio-video, care vor funcţiona pe perioda programului zilnic de lucru, şi să păstreze înregistrările pentru minim 30 de zile, potrivit unui proiect de ordin al ANPC.

„Operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar au obligaţia ca, în interiorul caselor de schimb valutar/punctelor de lucru/punctelor de schimb valutar, să instaleze lângă ghişeul de schimb valutar sisteme audio-video cu sonor, ce vor funcţiona pe perioda programului zilnic de lucru. Informaţiile înregistrate pe sistemele audio-video cu sonor vor fi stocate pentru o perioadă de minim 30 de zile, pentru a putea fi puse la dispoziţia organelor de control”, se arată în proiectul de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Instituţia propune abrogarea unui ordin mai vechi şi emiterea unui nou ordin care să cuprindă şi problemele ridicate de către consumatori de la intrarea în vigoare a legislaţiei iniţiale.

Au fost reclamaţii

„Reclamaţiile consumatorilor au vizat informarea verbală incorectă asupra cursului de schimb de către angajata casei de schimb, deşi formularul de acceptare era corect întocmit şi semnat de petent, informarea asupra cursului de schimb valutar care induce în eroare consumatorii, precum şi tranzacţii pentru care în interiorul casei de schimb valutar se aflau expuse panouri diferite, respectiv pentru cecuri de călătorie şi pentru valute”, potrivit unui exemplu prezentat în referatul întocmit de Serviciul Produse şi Servicii Financiare.

Ordinul vechi, intrat în vigoare la data de 15 iulie, stabileşte că trebuie afişat în exteriorul casei de schimb, pe panoul unic, cursul de schimb al principalelor valute, iar în interior, separat de cursul valutar, afişajul cecurilor de călătorie sau al voucherelor pentru operatorii care oferă aceste servicii.

Potrivit noului proiect de ordin al ANPC, paragraful care spune că „în cazul în care se efectuează operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută, de tipul voucherelor, cecurilor de călătorie şi altele asemenea, operatorul economic respectiv va afişa separat, numai în interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat” a fost eliminat.

SURSA:Mediafax