Calendarul creștin ortodox îi pomenește în data de 26 iulie pe Sf. Sfinţit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma; Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel. Este Duminica a 7-a după Rusalii.

Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae făcea parte din clerul bisericii Nicomidiei.

În ajunul Crăciunului anului 304, biserica din Nicomidia a fost incendiată de prigonitori, în timpul slujbei, iar creştinii găsiţi în cetate au fost ucişi – atunci au suferit martiriu 20.000 de oameni, sfinţi mucenici pomeniţi la 28 decembrie.

A continuat să predice Evanghelia

Preotul Ermolae a scăpat cu viaţă din această încercare şi a continuat să predice Evanghelia, până când a fost prins de autorităţi şi omorât.

Este preotul care l-a adus la credinţă şi l-a botezat pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Calendar creștin ortodox. Tot pe 26 iulie este pomenit şi Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

A trăit cu pâine și apă

Sfântul Ioanichie a intrat din tinereţe în obştea monahală a schitului Cetăţuia-Negru-Vodă şi s-a retras ca pustnic într-un loc numit Valea Chiliilor. Timp de 30 de ani, la începutul secolului al XVII-lea, s-a nevoit într-o peşteră săpată într-un perete abrupt al muntelui.

Se spune că uneori ucenicul său îi aducea la peşteră pâine şi apă, pe care le cobora până la gura peşterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul schitului îi trimitea, pe aceeaşi cale, Sfintele Taine.

Calendar creștin ortodox. Pentru multa sa nevoinţă şi rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit să-şi cunoască timpul mutării la Domnul, timp pe care l-a săpat în piatra de deasupra mormântului, „Ioanichie Schimonah, 1638”.

I s-a aprobat canonizarea în 2009

Moaştele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când egumenul schitului Cetăţuia, ieromonahul Pimen, s-a coborât cu o frânghie în peşteră şi a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi, galbene şi bine mirositoare ale sihastrului din Valea Chiliilor.

Din 1990, odoarele sfinte au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetăţuia. În 20 ianuarie 2013, sfintele moaşte au fost mutate la Mănăstirea „Negru Vodă” din Câmpulung Muscel.

Calendar creștin ortodox. În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009 s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeş), cu ziua de prăznuire la 26 iulie.