Credite, carduri şi depozite! Toate au intrat în atenţia băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă, cu discounturi sau avantaje pentru clienţii dornici de investiţii în ultima lună a anului.

Cei care visează să aibă propria casă, dar consideră împrumuturile bancare încă prea scumpe, au ocazia, pe acest final de an, să facă astfel de achiziţii cu discount. Din păcate, nu au parte şi de o ieftinire a imobilului, ci doar de reduceri de dobândă. În plus, se elimină câteva seturi de comisioane pentru creditele contractate până la 31 decembrie, în cazul promoţiilor de la BCR şi Alpha Bank, şi până la 14 decembrie, în cazul promoţiilor de la Banca Românească.

Cea mai mare bancă din sistem oferă dobânzi uşor reduse pentru clienţii care contractează un credit ipotecar sau unul de nevoi personale garantat cu ipotecă în această perioadă a anului. Dobânzile sunt cu 0,5% sau chiar 1% mai mici decât cele practicate de bănci în mod normal. De cea mai mare reducere beneficiază clienţii mai vechi ai BCR, mai exact cei ale căror venituri au fost virate prin conturile băncii cel puţin două luni. În mod normal, dobânda la creditele garantate cu ipotecă este cuprinsă între 6,2% şi 7,4%. Până la 31 decembrie, ele pot fi contractate cu 5,3% sau 6,45%.

Toate băncile care s-au hotărât să ofere promoţii la credite în perioada sărbătorilor şi-au limitat facilităţile la creditele pentru locuinţă sau la cele garantate cu ipoteca pe un imobil aflat deja în proprietate. Toate aceste tipuri de împrumuturi oferite de Alpha Bank sunt scutite de comisioanele de acordare a creditului. La Banca Românească, discountul merge până la eliminarea dobânzii pentru primele şase luni de rambursare. De promoţie beneficiază însă doar clienţii care contractează împrumuturi de peste 50.000 de euro. De exemplu, o familie compusă din trei membri poate obţine un credit de 50.000 euro, pe o perioadă de 25 de ani, cu condiţia să aibă venituri cumulate de 700 de euro.

Un alt segment promovat intens de băncile comerciale în perioada sărbătorilor sunt depozitele, atât în lei, cât şi în valută. Absolut toate instituţiile de credit care vor să câştige noi clienţi pe final de an au crescut dobânda pentru depozitele constituite acum. Astfel, BancPost acordă până la 31 decembrie 2007 cea mai mare dobândă de pe piaţa românească, de 8%, la depozitele în lei. Alpha Bank practică un tip de depozit cu dobândă progresivă pentru clienţii care economisesc până la 31 ianuarie 2008. Dobânda la acest tip de depozit poate ajunge, pentru termene de şase luni, până la 10% pentru economiile în lei, şi până la 5,5% la depozitele în euro. Banca nu percepe penalităţi pentru lichidarea acestui instrument de economisire înainte de termen şi oferă acces gratuit la serviciul de internet banking,

Mai mulţi bani pe card pentru vacanţă

79-8724-1.jpgÎn perioada sărbătorilor creşte, de regulă, consumul, creându-se un necesar de lichiditate ceva mai mare decât în alte luni ale anului. Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor şi din acest punct de vedere, băncile au adăugat o serie de facilităţi cardului de credit, cel mai util instrument într-o vacanţă. Astfel, persoanele care decid până la 31 ianuarie 2008 să ia un card de credit de la Alpha Bank beneficiază de taxă zero pentru emitere şi pentru administrare în primul an.

În plus, serviciul de Internet Banking are acces gratuit. Posesorii de carduri de credit care efectuează, pe perioada promoţiei, minimum trei tranzacţii cu cardul, la comercianţii din ţară, din străinătate sau pe internet pot câştiga unul dintre cele 21 de premii oferite de bancă (laptopuri şi iPod-uri). Şi la Bancpost, posesorii de carduri American Express care efectuează tranzacţii între 15 noiembrie şi 31 decembrie participă la tragerea la sorţi pentru marele premiu în valoare de 2.000 de euro, pentru alte două premii de 500 de euro şi alte zece în valoare de 150 de euro.

Bonificaţii


0,5%-1%
Sunt creşterile de dobândă oferite de unele bănci pentru constituirea depozitelor de economii în perioada sărbătorilor.