Doar plasamentele în asigurări, alături de investiţiile în irigaţii, îi mai pot salva pe fermieri de situaţiile din ce în ce mai imprevizibile în agricultură.

În timp ce sistemul naţional de irigaţii a fost distrus de-a lungul timpului prin furturi succesive, asigurările agricole au înflorit, cu creşteri anuale de peste 50%. În ultimii ani, a crescut considerabil numărul fermierilor asiguraţi, în special datorită facilităţilor oferite de stat: subvenţia acordată la prima de asigurare şi cea acordată la produs. „Legea mai prevede acordarea de către stat a despăgubirilor în caz de calamităţi naturale, dar numai în situaţia în care fermierul încheie o asigurare pentru riscurile standard (grindină, furtună sau ploi torenţiale) cu o societate agreată de stat.

Anul acesta, piaţa asigurărilor agricole ar putea atinge 100 de milioane de lei, inclusiv asigurările de animale“, spune Luminiţa Matei, director general Agras. Potrivit lui Gheorghe Grad, directorul firmei de brokeraj SRBA, „despăgubirile acordate de stat pentru riscul de secetă vor atinge un maxim istoric în acest an.“ Dar cum guvernul acoperă 70% din cheltuielile tehnologice în cazul pagubelor cauzate de secetă, asigurătorii vor avea grija altor riscuri precum ploile din toamnă. Deşi seceta va reduce din producţia asigurată de companii, acestea nu vor scăpa total de probleme, deoarece un an agricol capricios nu înseamnă doar lipsa precipitaţiilor. „Din experienţă, riscurile acoperite de companii vor avea o intensitate mult mai mare decât într-un an obişnuit“, crede Gheorghe Săvulescu, manager Departament Asigurări Agricole Asirom. În orice caz, piaţa asigurărilor are de câştigat. Capriciile naturii fac ca tot mai mulţi producători locali să conştientizeze necesitatea unei poliţe.

Te-ar putea interesa și: