Printre autorii studiului se află și italianul Antonio Mecozzi, de la Universitatea din L’Aquila. Inaugurat în 2019 și lung de aproximativ 10.000 de kilometri, cablul Curie leagă orașul Los Angeles de centrul chilian Valparaiso, la o adâncime cuprinsă între 4 și 6 kilometri, conform lastampa.it

Cablurile de fibră optică submarine, coloana vertebrală a internetului, sunt sensibile la schimbările de temperatură și de presiune a undelor. Prin monitorizarea transmiterii datelor, este posibil ca eventualele schimbări termice sau de presiune să se asocieze cu un eveniment extern, din cauza activității seismice pe fundul mării sau a mișcării undelor de la suprafață.

Pe ce se bazează tehnica respectivă

„Tehnica – explică Mecozzi – se bazează pe faptul că seismele și presiunea undelor induc o diferență de deplasare a luminii în fibra optică”, adaugă expertul. Adoptând această strategie, în timpul unei monitorizări de nouă luni a cablului Curie dintre California și Chile, autorii studiului au înregistrat aproximativ treizeci de tsunami-uri și aproximativ douăzeci de cutremure, precum cel care a lovit Mexicul în iunie 2020.

În perspectivă, arată experții, rețeaua de fibră optică a oceanelor în care se deplasează o mare parte din datele planetei poate deveni un sistem util pentru monitorizarea și detectarea continuă și în timp real a cutremurelor marine și a tsunami-urilor.

„Importanța potențială a acestei cercetări este enormă. În afară de consecințele sociale datorate organizării posibile a unui sistem de avertizare a tsunami-urilor – precizează Mecozzi – pentru un cercetător este interesant să aibă acces la date din adâncuri, care sunt de fapt regiuni ale Pământului în mare parte neexplorate, aproape la fel de mari ca suprafața planetei Marte și care ar putea dezvălui multe despre fizica Planetei”.