Presedintele american George Bush si omologul sau rus Vladimir Putin se vor intalni azi in cadrul summit-ului G8 care se desfasoara in Germania, Bush sperand sa se foloseasca de summit si de intalnirea sa cu Putin pentru a calma spiritele, informeaza CNN.

Cei doi presedinti nu s-au mai intalnit fata in fata de sase luni, in februarie Putin lansand un atac asupra administratiei Bush la o conferinta, cand a acuzat Washington-ul ca incearca sa-si impuna vointa sa asupra intregii lumi si sa devina "stapanul suprem". 

Tinta atacului lui Putin a fost intentia Washington-ului de a desfasura un scut antiracheta in Polonia si Cehia. 

Bush a declarat reporterilor prezenti la summit ca Rusia nu prezinta o amenintare pentru Europa desi Putin a declarat saptamana trecuta ca va indrepta rachete rusesti asupra Europei in cazul in care americanii instaleaza 10 interceptoare de rachete in Polonia si un radar in Cehia. 

Autoritatile de la Kremlin au declarat ca comentariile lui Putin erau ipotetice si doar una dintre variantele luate in consideratie de Rusia. Totodata, Bush a anuntat ca va ridica in discutie lipsa de democratie din Rusia, raspunsul guvernului rus fiind sa nu se amestece in politica sa interna.  

Potrivit americanilor, scopul scutului antiracheta este sa protejeze impotriva atacurilor care ar putea surveni din partea tarilor precum Iran sau Coreea de Nord, dar Moscova suspecteaza ca scutul este impotriva Rusiei si ca ar putea fi reconfigurat cu rachete de atac sau folosit pentru spionaj.

 

Sursa: CNN 07 Iunie 2007