Bursa a crescut cu 0,8% la debutul şedinţei de miercuri, într-o piaţă în care investitorii au ridicat preţurile acţiunilor celor cinci SIF-uri în medie cu 3,31%, speculând din nou discuţiile din Senat despre o posibilă eliminare a pragului maxim de deţinere, de 1%, din capitalul SIF-urilor.

Primele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost efectuate la preţuri în medie cu 0,75% mai mari decât ultimele cotaţii de marţi, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,66% peste nivelul de la finalul zilei de marţi.

În acest context, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa la ora 10:15 cu 1,6% peste nivelul de marţi.

Dezbateri în plen privind eliminarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri

Pe ordinea de zi a Comisiei buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat figurează discuţii privind un proiect legislativ de eliminare a pragului maxim de deţinere la SIF-uri. Comisia trebuie să întocmească un raport asupra proiectului, care va fi apoi prezentat Senatului în dezbatere în plen.

Evoluţia pieţei a venit pe un rulaj de 6,4 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare comparativ cu lichiditatea de la debutul şedinţei precedente, de 2,9 milioane lei (680.000 de euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) erau cele mai lichide, cu un rulaj de 1,8 milioane lei, şi acopereau 28% din rulajul pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost efectuat la 1,3 lei, preţ cu 3,17% mai mare comparativ cu ultima cotaţie de marţi.

Bursele europene deschid pe verde

Marile burse europene au deschis şedinţa de miercuri în creştere cu cel mult 0,6%, urmând traiectoria ascendentă a pieţelor din SUA şi Asia. Bursele americane au avansat marţi cu până la 0,6%, iar pieţele din Asia au încheiat sesiunea de miercuri în urcare cu cel mult 1,8%, însă bursa din China a scăzut cu 1,12%.

Bursele europene înregistrat creşteri în sectorul bancar şi industria materiilor prime, pieţele fiind susţinute de „valul de optimism” care a cuprins Statele Unite şi Asia, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a crescut, până la ora 7:09 GMT, cu 0,6%, şi se află în urcare pentru a opta şedinţă din ultimele nouă.

FTSEurofirst 300 a urcat cu 20% de la începutul anului, dar se plasează cu 14% sub nivelul anterior falimentului băncii americane de investiţii Lehman Brothers.

Încurajări din SUA şi Asia

Pieţele europene au fost susţinute, ca şi cele din SUA şi Asia, de datele macroeconomice pozitive din Statele Unite şi de comentariile preşedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, care apreciază că recesiunea a luat sfârşit.

Acţiunile băncilor Lloyds, HSBC, Barclays şi UBS au crescut cu 0,9-1,5%.
În sectorul materiilor prime, titlurile BG Group, BP, Royal Dutch Shell şi Tullow Oil au avansat cu 0,4-2,7%, susţinute de aprecierea cotaţiilor petrolului.

Companiile miniere Anglo American, Antofagasta, BHP BIlliton, Eurasian Natural Resources Corporation, Rio Tinto şi Xstrata au crescut cu 2,4-3,6% pe bursea de la Londra.

Bursele din SUA şi Asia au închis marţi, respectiv miercuri la maximele ale acestui an.

SURSA: Mediafax