Piaţa de capital a intrat spectaculos în noul an, prima şedinţă de tranzacţionare din data de 3 ianuarie fiind caracterizată de creşteri importante şi generalizate pentru acţiunile listate pe bursa din Bucureşti.

Optimismul investitorilor a fost exagerat, dacă avem în vedere creşterea cu peste 8,5 procente, într-o singură şedinţă, pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare. Evoluţia a surprins însă în mai mică măsură. La analiza evoluţiei primei şedinţe de tranzacţionare din ultimii şase ani, se observă că, în trei cazuri, acţiunile SIF au crescut cu peste patru procente, în două cazuri cu peste şase procente, iar începutul de an 2005 a adus o apreciere de peste 9,5%. Acţiunile principale de la bursă, componente ale indicelui principal BET, au urcat cu aproape cinci procente în prima şedinţă din acest an. Şi acest indice a crescut mereu în prima şedinţă a fiecărui an din ultimii şase, aprecierea maximă fiind, în 2005, de aproape 6%.
Săptămâna a fost încheiată cu o creştere de aproximativ şapte procente, lichiditatea tranzacţiilor depăşind cu mult valorile medii obişnuite.

Evoluţia pieţei de capital de la Bucureşti a fost asemănătoare în aceste prime şedinţe de tranzacţionare cu cea de la Sofia, unde indicele care monitorizează evoluţia a 12 societăţi a cunoscut apreciere în fiecare şedinţă, săptămâna fiind încheiată cu un câştig de 6,4%.
Pieţele din regiune au înregistrat însă o evoluţie descendentă, cele mai însemnate pierderi fiind înregistrate în Ungaria, unde indicele HTX EUR era, vineri, ora 16:00, în scădere cu peste cinci procente. Piaţa din Polonia a pierdut aproape 3% (indicele PTX EUR), iar cea din Cehia era în creştere uşoară, de 0,4%. Pe aceste pieţe, evoluţii favorabile s-au înregistrat pe sectorul farmaceutic (+1%) şi bancar (+0,3%), în timp ce societăţile petroliere au scăzut cu aproape jumătate de procent. Cel mai afectat a fost sectorul telecomunicaţiilor, cu o scădere de peste 4,5%.

Revenind la piaţa autohtonă, începutul de an a adus noi maxime istorice de tranzactionare pentru mai multe dintre acţiunile care se află în portofoliul investitorilor, datorită lichidităţii tranzacţiilor.
Începutul săptămânii a fost favorabil societăţilor de investiţii financiare, care, cu excepţia SIF Muntenia, au înregistrat noi maxime istorice de tranzacţionare. Finalul de săptămână, în schimb, a adus maxime pentru BRD şi Transelectrica. Vineri, acţiunile Banca Română pentru Dezvoltare au câştigat peste 3,5%, după ce au trecut de precedentul maxim de tranzacţionare de la 20 lei, fiind de aşteptat acum ca acest nivel să devină suport. În sectorul bancar, acţiunile Banca Carpatica au crescut cu 9%, iar Banca Transilvania cu aproape 4%. Tot vineri, acţiunile Transelectrica s-au tranzacţionat şi la 36,5 lei, câştigul adus de la începutul anului de investiţia în aceste acţiuni fiind de peste 7%.
Maxime istorice s-au înregistrat şi pentru alte titluri de la bursă. Printre acestea: Vae Apcarom Buzău, Aerostar Bacău, Sicomed Bucureşti şi Mechel Târgovişte.
Surprinde evoluţia din sectorul petrolier, contrară celei înregistrate pe pieţele externe de capital. Deşi prabuşirea preţului petrolului a adus scăderi însemnate pentru titlurile acestui sector de activitate, acţiunile Rompetrol Rafinare au câştigat 11%, iar cele emise de Petrom, 7%.

18-904-1.jpg18-905-2.jpg

18-906-3.jpg18-907-4.jpg

18-908-a.jpg18-909-b.jpg