Toate valorile incluse în indicele IBEX 35 au terminat şedinţa în scădere, în special acţiunile băncilor. Titlurile Bankia au înregistrat o cădere de 8,60% până la 1,041 euro per acţiune, în timp ce acţiunile principalelor bănci au avut şi ele de suferit. Acţiunile Santander au scăzut cu 1,16% până la 4,25 euro per titlu iar acţiunile BBVA au scăzut cu 1,42% până la 4,572 euro per titlu.

Spania trece în prezent prin momente de tensiune pe pieţele financiare, după ce Bankia (a treia bancă spaniolă) a solicitat vineri un ajutor public în valoare de 19 miliarde de euro. Ţinând cont şi de fondurile deja injectate de stat salvarea Bankia ar urma să se ridice la nivelul record de 23,5 miliarde de euro.

Miercuri, prima de risc a Spaniei, diferenţa dintre dobânzile la care se împrumută Spania pe 10 ani şi dobânzile la care se împrumută Germania, a atins un nou record de 541 de puncte.

Autorităţile spaniole au încercat fără succes să calmeze pieţele prin oferirea de detalii cu privire la modalitatea în care se va face salvarea Bankia. Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a explicat că fondurile publice vor ajunge la Bankia prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni demarată de Fondul de sprijinire a sectorului bancar (Frob).

Cu toate acestea, investitorii sunt îngrijoraţi că Spania va fi nevoită să solicite un ajutor financiar extern pentru a-şi salva sectorul bancar. În acest caz, Spania ar fi următoarea victimă a crizei datoriilor suverane din zona euro, care a lovit deja Grecia, Irlanda şi Portugalia.
Sursa: Agerpres