Bursa de la București anunță un record de peste 300 de miliarde de lei

Bursa de la București are vești foarte bune. Valoarea totală de piață a celor 371 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB), atât pe Piața Reglementată (PR) cât și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), a înregistrat, pentru prima dată, un nivel care depășește 301 de miliarde de lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an, conform anunțului făcut de Bursă.

Companiile listate la Bursa de Valori București acum reprezintă 21,3% din Produsul Intern Brut al României pentru anul 2022. BVB anunță un total de 371 de companii listate.

„Valoarea de piaţă a tuturor celor 371 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) atât pe Piaţa Reglementată (PR), cât şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), a depăşit în premieră nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an. Din această cifră, 287 miliarde lei o reprezintă capitalizarea celor 85 de companii listate pe PR şi 14 miliarde lei capitalizarea celor 286 de companii de pe SMT”, potrivit BVB.

Indicele BET, avans de 3,5% în noiembrie 2023

În luna noiembrie, piața de capital din România a continuat trendul ascendent puternic înregistrat pe parcursul întregului an. Indicele BET cuprinde cele mai lichide 20 de companii listate pe Piața Reglementată (PR) a Bursei de Valori București (BVB). El a înregistrat o creștere de aproape 3,5% numai în luna precedentă.

Aceeași tendință de creștere a fost înregistrată și la nivelul indicelui BET-TR. El include și dividendele. În cadrul pieței reglementate (PR), cel mai semnificativ avans a fost înregistrat de indicele BET-NG. Acesta cuprinde companiile din sectorul energiei și utilităților, înregistrând o creștere de 4,7% doar în luna noiembrie.

În cursul ultimei luni, indicele BET AeRO, care reflectă performanța companiilor reprezentative listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), a înregistrat o creștere de 4,9%.

La sfârșitul primelor 11 luni ale acestui an, indicele BET a atins 14.712 puncte. Evidențiind o creștere impresionantă de 26,1% doar în acest an. În ceea ce privește indicele care include și dividendele, BET-TR, acesta a încheiat ultima ședință de tranzacționare din noiembrie la 30.371 de puncte. Astfel, reflectând o creștere de 33,9% realizată până în prezent în acest an.

Indicele companiilor din sectorul energiei și utilităților, BET-NG, a înregistrat o creștere de 26,8%, atingând 1.080 de puncte la sfârșitul lunii noiembrie. În același timp, indicele BET AeRO a ajuns la 945 de puncte, reflectând o creștere de 14,2% în primele 11 luni ale anului.

Listarea Hidroelectrica a influențat piața în mod pozitiv

Evoluția extrem de favorabilă a pieței de capital a fost influențată de mai multe factori. Printre ei se numără listarea Hidroelectrica, cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din Europa realizată în acest an.

Amintim și continuarea programului de emisiune de obligațiuni de stat Fidelis. Dar și creșterea numărului de investitori la un nivel record de 168.000, precum și proiectele implementate la nivelul BVB, atât ca operator de piață, cât și sistem.

Într-un context intern de acest gen, valoarea de piață a companiilor listate la BVB a înregistrat o creștere semnificativă. Astfel, a atins cel mai înalt nivel din istorie.

„Mai exact, capitalizarea tuturor celor 371 de companii listate la BVB atât pe Piaţa Reglementată, cât şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a depăşit în premieră nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an. Din această cifră, 287 miliarde lei o reprezintă capitalizarea celor 85 de companii listate pe PR şi 14 miliarde lei capitalizarea celor 286 de companii de pe SMT.

La nivelul cumulat al PR şi SMT, capitalizarea companiilor listate a crescut cu 43% doar în acest an. De altfel, în ultimii şase ani, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate la BVB s-a dublat”, arată BVB.

Dacă luăm în considerare doar companiile românești listate la BVB, capitalizarea acestora a înregistrat o creștere impresionantă. Ea a fost de 127%, trecând de la 97 miliarde lei în 2018 la 220 miliarde lei în acest an.

„Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti au ajuns să reprezinte 21,3% din PIB-ul României pe anul 2022. Valoarea tuturor companiilor listate la BVB este astăzi la cel mai ridicat nivel din istorie, depăşind 300 miliarde lei. Credem că aceste date sunt elemente care conturează un tablou cât se poate de clar de dezvoltare economică şi anume că putem avea o economie puternică doar printr-o bursă puternică.

Vom continua să promovăm BVB ca un canal esenţial de finanţare pentru companiile româneşti pentru că rezultatele de până acum ne arată că dezvoltăm bursa în direcţia corectă: doar în ultimii 5 ani, pe piaţa de capital românească, au fost listate 176 de instrumente financiare, cu o valoare cumulată de 10,8 miliarde euro”, spune Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Record absolut la finalul primelor 11 luni din 2023

La finalul primelor 11 luni ale acestui an, valoarea totală a tranzacțiilor cu diverse tipuri de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a atins un nivel record. Ea a depășit 31,3 miliarde lei, ceea ce echivalează cu 6,3 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică înregistrată pe tot parcursul anului a atins suma de 136 milioane lei. Adică, echivalentul a 27,5 milioane euro.

La sfârșitul primelor 11 luni ale acestui an, al treilea indicator de lichiditate, reprezentat de numărul tranzacțiilor, a depășit 1,6 milioane de tranzacții. În ceea ce privește Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de aproximativ 519 milioane lei, echivalentul a 105 milioane euro, înregistrând o valoare medie zilnică de 2,25 milioane lei sau 0,45 milioane euro.

„Am primit în acest an o confirmare fără echivoc din partea pieţei că nu există afacere prea mare în România care să nu poată fi listată la BVB. Avem în ţară multe companii cu istoric solid şi acestea pot deveni o poveste de succes atât la nivel naţional, cât şi regional, iar listarea la bursă este o etapă firească de dezvoltare.

Valoarea de piaţă luând în calcul doar companiile româneşti listate la BVB a crescut cu 127% în ultimii 6 ani, de la sub 100 miliarde lei în 2018 la 220 miliarde lei în acest an. Suntem încrezători în dezvoltarea viitoare a pieţei, ţinând cont atât de măsurile pe care le-am implementat până acum, de perspectiva operaţionalizării Contrapărţii Centrale, creându-se astfel premisele includerii României pe lista MSCI privind acordarea statutului de Piaţă Emergentă”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al BVB, au avut loc în total peste 176.000 de tranzacții cu diverse instrumente financiare în primele 11 luni ale anului.