Frica de frânarea economiei chineze loveşte Bursa de la New York, transmite Reuters. Indicele reprezentativ Dow Jones Average Industrial a scăzut cu 3,12%, până la nivelul de 16.459,75 puncte, reper care este cu 10% sub maximele consemnate în luna mai a.c. Vânzările de pe Wall Street au fost precipitate, în condiţiile în care investitorii devin tot mai nervoşi faţă de preţurile ridicate ale acţiunilor şi creşterile minime de câştiguri din ulimele trimestre. Perspectiva ridicării dobânzii de către Rezerva Federală Americană – punând capăt aproape unui deceniu întreg de politică a banilor ieftini – deteriorează încă şi mai mult sentimentul de piaţă.

Factorul declanşator pentru declinul abrupt de ieri îl reprezintă, însă, ştirile din China unde datele slabe din sectorul manufacturier pun în discuţie robusteţea creşterii economiei chineze. Este o nouă veste proastă din China după picajul bursier cu 30% de la începutul verii şi devalorizarea peste noapte a monedei naţionale. "Asistăm la furtuna perfectă în termen de suprapunere în timp, cu ştirile din China, oamenii în vacanţă ceea ce afectează lichiditate, mulţimea de întrebări privind Fed şi atenţia pieţelor captată evident de petrol", spune Andrew Frankel, co-preşedente al Stuart Frankel & Co. din New York.

Indicele S&P500 a pierdut 3,19%, până la nivelul de 1.970,89 puncte, în timp ce indicele compozit al pieţei de tehnologie Nasdaq a scăzut cu 3,52%, potrivit portalului Yahoo Finance. Apple, cea mai valoroasă companie a Bursei americane, a pierdut şi ea 4,6% la nivelul capitalizării. Nimeni nu vrea să prindă cuţitul în cădere. "Dacă acum cumperi o acţiune, trebuie să testezi mai întâi cu prudenţă", afirmă Frankel.

Un motiv în polus de alertă: picajul s-a produs pe volume mari. Indicele VIX care măsoară volatilitatea Bursei americane în funcţie de cotarea din piaţa opţiunilor – relevant pentru nervozitatea investitorilor – a urcat la 28,03 puncte, un nou maxim al ultimilor aproape patru ani.