Carol Popa
Actiunile companiilor petroliere nu au mai avut evolutii spectaculoase in ultima saptamana din luna iunie. Volumul de actiuni SNP tranzactionate saptamana trecuta a fost mult mai mic decat in saptamana anterioara, iar pretul actiunilor a coborat de la un maxim de 1.440 lei la o medie de 1.360 lei/actiune in ultimele zile. Pentru titlurile SNP, brokerii se asteapta la o noua perioada speculativa in a doua jumatate a acestei saptamani, adica dupa lansarea anuntului de privatizare. Ministerul Economiei are termen limita data de 30 iunie pentru a publica anuntul de vanzare a SNP, dar ministrul Dan Ioan Popescu a anuntat ca abia in sedinta de guvern de marti, 1 iulie, va fi discutata si aproba strategia de privatizare. Cu alte cuvinte, abia de miercuri, 2 iulie, micii actionari au sansa sa stie in ce forma va fi privatizata SNP Petrom si sa profite de speculatiile din Bursa pentru a obtine un pret cat mai bun pe aceste actiuni. Brokerii fac acum tot felul de speculatii privind o legatura indirecta intre privatizarea SNP si evolutia actiunilor Oil Terminal. Daca in prima faza cresterea pretului pentru actiunile Oil a fost pusa pe seama majorarii capitalului si a pretului de oferta pentru actiunile nou-emise (aproximativ 1.300 lei/actiune), mai nou brokerii spun ca implicarea unor companii cum ar fi ENI sau OMV in privatizarea Petrom ar putea conduce la cresterea interesului pentru Oil Terminal. Din acest motiv, scaderea inregistrata de titlurile Oil saptamana trecuta a fost mai mica decat corectia pe titlurile SNP.
Scaderea interesului pentru actiunile din domeniul petrolier a indreptat investitorii catre actiunile SIF-urilor. Desi aceste titluri au inregistrat saptamana trecuta scaderi de 3,4 – 7,6%, actiunile SIF-urilor au inregistrat o crestere a volumului de tranzactionare. O explicatie care sa justifice aceasta evolutie este apropierea momentului in care Legea SIF-urilor va fi discutata in Parlament. Brokerii spun ca, in functie de continutul legii, actiunile SIF pot deveni un plasament bun de speculat pana la publicarea in Monitorul Oficial a formei finale a acestei legi. In plus, preturile de saptamana trecuta sunt suficient de atractive. SIF Moldova si SIF Oltenia s-au vandut la un pret minim de 2.500 lei/actiune, in timp ce SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania s-au apropiat de pragul de 3.000 lei/actiune.
Tot scaderi ale preturilor medii au inregistrat si actiunile companiilor farmaceutice cotate in Bursa. Cea mai mare pierdere au suferit-o titlurile Antibiotice Iasi, cu o scadere de 8,7%, in timp ce Sicomed a pierdut doar 3,4% din valoare, iar Terapia 2,2%. Brokerii pun aceasta scadere a preturilor pe seama relatiei tot mai incordate dintre producatorii interni de medicamente si reprezentantii Ministerului Sanatatii. Acestia din urma acuza tot mai des faptul ca pretul medicamentelor este „umflat”, in timp ce producatorii acuza ministerul de intarzieri la plata si deprecierea facturilor restante.
Fondul de investitii Broadhurst a lansat in 26 iunie oferta publica de preluare a actiunilor IMSAT Bucuresti, companie cotata la Categoria a doua a Bursei. Broadhurst detine deja 75% din actiuni, iar valoarea totala a ofertei este de 51 miliarde lei, la un pret de 1.020 lei/actiune. Pretul oferit actionarilor minoritari este cu 17% mai mic decat pretul la care s-au tranzactionat actiunile IMSAT in ultimele saptamani, respectiv 1.200 lei/ actiune. Dar Broadhurst nu a vizat in aceasta oferta micii actionari, ci fondul Romanian Investment Company, despre care se stie ca isi lichideaza participatiile in Romania.
Pe piata Rasdaq, actiunile companiilor petroliere au suferit corectii similare cu cele din Bursa. In schimb, de saptamana viitoare, BER se poate lauda ca a mai atras un emitent pe aceasta piata. Incepand cu 3 iulie, actiunile SC Compania de Bere Romania SA, fosta Ursus SA, se vor tranzactiona pe aceasta piata. Compania de Bere Romania SA este rezultatul fuziunii prin absorbtie a producatorilor de bere Pitber Pitesti, Vulturul Buzau si Bere Timisoreana, companii ce au fost absorbite de Ursus SA. Compania de Bere Romania SA are ca actionar principal firma SAB Miller, cu 96,54%. Dupa listarea pe Rasdaq a companiei ANA Electronic, apartinand omului de afaceri George Copos, Compania de Bere Romania este a doua societate listata la care actionarii majoritari detin mai mult de 90% din actiuni. Conform normelor CNVM, cele doua companii au la dispozitie 12 luni de la listare pentru a face oferta publica de vanzare de actiuni, astfel incat pragul de detinere sa coboare sub 90%. Brokerii se asteapta ca aceste oferte sa se deruleze in toamna, lunile octombrie si noiembrie fiind considerate cele mai favorabile pentru astfel de oferte.

Cele mai vandute actiuni

Titlurile SNP Petrom au ramas un punct de atractie pentru investitori, dupa recenta achizitie a unor pachete importante, achizitie ramasa insa cu autori necunoscuti. Pretul actiunilor SNP a scazut insa dupa acel moment de varf, dar este asteptata o revenire dupa publicarea anuntului de privatizare.

· variatie saptamanala    -2,9%
· nr. actiuni    20,020 mil.
· Pret minim    1.350 lei
· Pret max    1.390 lei
*) prognoza 1 iulie 2003

Topul celor mai vandute actiuni (23.06 – 27.06)

Companie        Valoare (mld. lei)
SNP Petrom        27,42
Banca Transilvania    13,59
BRD            11,75
SIF 2            10,85
SIF             10,78

Cele mai rentabile plasamente

Actiunile Turbomecanica au avut o evolutie buna saptamana trecuta, pe fondul scaderii generale a cotatiilor pentru companiile frecvent tranzactionate. In plus, titlurile Turbomecanica au o lichiditate tot mai buna, pe fondul unor rezultate financiare pozitive in prima parte a anului 2003.

· variatie         +6,1%
· nr. act.        11.450
· pret minim        32.000 lei
· pret maxim         35.000 lei
*) prognoza 1 iulie 2003

topul celor mai rentabile plasamente (16.06 – 20.06)

Companie            Variatie
Electrocontact Botosani    +13,5%
MJ Maillis            +9,2%
Turbomecanica         +6,1%
santierul Naval Orsova    +4,9%
Impact Bucuresti        +2,7%

Cele mai slabe plasamente

Actiunile Antibiotice Iasi au suferit o puternica depreciere, dupa mai bine de trei saptamani de cresteri consecutive. Cresterea pretului s-a bazat pe rezultatele financiare in primele cinci luni, iar scaderea a fost determinata de intarzierea platilor din sistemul sanitar catre producatorii de medicamente.

· variatie    – 8,7%%
· nr. act    1,162 mil.
· pret minim    2.100 lei    
· pret max    2.250 lei
*) prognoza 1 iulie 2003

Topul celor mai
slabe evolutII (16.06 – 20.06)

Companie        Variatie
Antibiotice        – 8,7%
SIF Transilvania    – 7,6%
SIF Moldova    t-7,4%
SIF Olteniatt-7,4%
SIF Banat-Crisanat-6,1%