În termenul de 30 de zile, cele patru companii petroliere să-şi prezinte poziţiile în scris. Ancheta a început în vara anului trecut, atunci când Comisia a început o verificare a petroliştilor acuzaţi că s-ar fi asociat în mod ilegal în vederea menţinerii preţurilor ridicate la carburanţi. Comisia a fost sesizată de organizaţii nonguvernamentale care susţineau că Lukoil, care deţine singura rafinărie din Bulgaria, face abuz de calitatea sa de companie monopolistă.

"Ilegalitatea a constat în încheierea unui acord interzis şi coordonarea practicilor de stabilire a preţurilor, pentru a limita concurenţa pe pieţele en-gros de benzină şi motorină", se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de Reuters. Autoritatea de reglementare nu a menţionat alte detalii, nici măcar perioada în care a avut loc fixarea preţurilor.

Reprezentanţii Rompetrol Bulgaria susţin că acuzaţiile sunt nefondate, informează Agerpres.

“Suntem surprinşi de afirmaţiile făcute de Comisie pentru că toate activităţile ale Rompetrol au fost întotdeauna în conformitate cu toate prevederile legislaţiei interne şi internaţionale care reglementează activitatea noastră. Considerăm că în ceea ce priveşte Rompetrol afirmaţiile Comisei sunt cu totul nefondate. Rompetrol-Bulgaria împărtăşeşte principiile concurenţei libere între toţi participanţii de pe piaţă şi niciodată şi în niciun fel de circumstanţe nu a făcut parte din aranjamente interzise şi/sau practici coordonate, aşa cum susţine Comisia”, se arată în luarea de poziţie de la Rompetrol.

În termenul legal de 30 de zile, Rompetrol-Bulgaria va trimite la Comisia în scris obiecţiile pe care le are. Compania va folosi toate posibilităţile oferite de legislaţia Bulgariei şi de cea a Uniunii Europene pentru a-şi apăra bunul renume comercial, angajaţii şi interesele acţionarilor săi, se mai spune în comunicat.

Totuşi, decizia anunţată ieri este irevocabilă, precizează Agerpres, dar, aşa cum am menţionat cele patru companii vor avea posibilitatea să-şi prezinte poziţiile în scris în cadrul unei şedinţe publice a comisiei. Abia după aceea comisia se va pronunţa în privinţa eventualelor sancţiuni care vor fi impuse şi care, conform legislaţiei, sunt de până la 10% din volumul de afaceri al companiei respective pentru anul trecut.

Lukoil a îngheţat preţurile anul trecut

În timp ce în România autorităţile au anunţat că vor lua la puricat companiile petroliere pentru majorarea preţurilor benzinei şi motorinei, după mai multe proteste ale şoferilor, dar nici până astăzi nu s-au luat măsuri concrete, autorităţile din Bulgaria au decis să îngheţe preţurile carburanţilor. În urmă cu aproximativ un an de zile, ministrul Finanţelor din Bulgaria a anunţat că a semnat un acord cu Lukoil, singura companie care deţine o rafinărie în această ţară, prin care preţurile urmau să fie îngheţate pe o perioadă de 30 de zile. Precizăm faptul că în Bulgaria se înregistrează cele mai mici preţuri ale carburanţilor din Uniunea Europeană.

Rafinăria Lukoil din Bulgaria asigură mai mult de jumătate din consumul de carburanţi, compania având peste 200 de benzinării, ceea ce-i asigură o cotă de piaţă de peste 26%. Grupul OMV are o cotă de piaţă de 20% şi 93 de staţii, în timp ce Rompetrol Bulgaria are aproximativ 70 de staţii.

Ce se întâmplă cu ancheta din România

La noi, Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie pe piaţa carburanţilor încă din 2005. Până în 2008, inspectorii instituţiei nu au reuşit să facă paşi importanţi la această anchetă, iar în cei trai ani au avut loc mai multe schimbări la conducerea Consiliului. Abia după ce Bogdan Chiriţoiu a preluat funcţia de preşedinte au fost făcute progrese în acest caz. Astfel că, în 2010, inspectorii instituţiei au decis să împartă ancheta în două investigaţii: una referitoare la o posibilă înţelegere a companiilor petroliere de a retrage de pe piaţa un sortiment de carburant, iar cealaltă vizează fixarea preţurilor carburanţilor.

În ultima lună din 2011, Consiliul Concurenţei a anunţat că a finalizat prima investigaţie, astfel că în ianuarie 2012 instituţia a anunţat amenzile aplicate celor şase companii. Valoarea totală a amenzii se ridică la peste 880 milioane de lei (205 milioane de euro) şi este cea mai mare amendă aplicată în UE companiilor petroliere, potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei.
Capital.ro a informat în urmă cu două zile că toate cele şase companii au contestat amenda în instanţă, iar prima decizie a instanţei a fost în favorarea Consiliului Concurenţei, în ceea ce priveşte suspendarea amenzii.
Ancheta legată de preţuri va fi gata, cel mai probabil, în vara acestui an, conform declaraţiilor făcute de preşedintele Consiliului Concurenţei, în ianuarie 2012. E a precizat atunci că raportul anchetei va fi trimis la Bruxelles.