În cadrul seminarului „Gaze naturale pentru Europa”, premierul bulgar Serghei Stanişev a declarat că „Bulgaria are potenţialul de a deveni principalul distribuitor de gaze al întregii regiuni a Europei de Sud-Est şi în regiunea Mării Negre”.

În prezentarea sa au fost evidenţiate poziţia strategică a Bulgariei la întretăierea rutelor dinspre Asia şi Rusia spre Europa. În prezent, Bulgaria nu se află într-o poziţie-cheie, fiind mai mult beneficiara gazului venit prin conducte principale care tranzitează alte teritorii.

Trei rute vor traversa Bulgaria

În mod concret, există trei rute care vor traversa Bulgaria în viitorul apropiat. Cea discutată cu ocazia acestei întruniri este reprezentată de înţelegerea între ţara vecină şi Egipt. Potrivit înţelegerii, Egiptul ar urma să devină un furnizor de gaze al Bulgariei, gazul urmând să vină printr-o reţea de conducte care tranzitează ţările arabe din zonă (pâna la finalizarea conductei Levant, prin Israel), să ajungă în Turcia şi apoi la vecini. În cadrul acestei înţelegeri, Bulgaria se angajează să caute în regiune clienţi pentru gazul egiptean, în primul rând în ţările vecine, precum România sau Serbia.

A doua variantă este reprezentată de conducta Nabucco, prina care ar urma să vină gaz din Turkmenistan şi Azerbaidjan, apoi Turcia să mai preia gaze din Iran, conducta să treacă prin Bulgaria, România, Ungaria şi să ajungă la hub-ul Baumgarten din Austria, de unde să se difuzeze în restul Europei. Capătul cel mai îndepărtat al acestui traseu este în Marea Britanie.

În final, a treia variantă este cea propusă de Rusia, fiind cunoscută drept South Stream. Conducta începe din Rusia şi traversează fundul Mării Negre pentru a ajunge în Bulgaria, de unde se ramifică pentru a alimenta regiunea. Ideea acestei conducte este eliminarea din joc a Ucrainei, care încasează în prezent taxe din tranzitarea teritoriului său. Bulgarii îşi văd aici interesul şi au refuzat propunerea ruşilor ca, pentru implementarea rapidă a proiectului să permită utilizarea reţelei naţionale bulgare de transport. Vecinii au apreciat că nu pot permite Rusiei să le controleze sistemul şi au propus contrucire de la zero a unei conducte special dedicate South Stream, care să se realizeze cu banii ruşilor şi cu mână de lucru bulgărească.

După această prezentare, premierul Bulgariei a intenţionat să demonstreze celor prezenţi că summit-ul nu se ţine degeaba în Bulgaria, deşi în aparenţă este o ţară fără prea mare importanţă în domeniu, neavând nici zăcăminte consistente şi fiind în prezent undeva, la depărtare de marile magistrale de transport.

La lucrări participă în total circa 400 de companii, dintre care cele mai notabile prezenţe sunt Gazprom şi Gaz de France.