Într-un interviu pentru Agenţia Focus News, Petkova a amintit că durata iniţială de exploatare a celui de-al 5-lea bloc al primei centrale atomoelectrice bulgare exprimă în finele acestui an, iar cea a reactorului numărului 6, în 2021. Durata de exploatare a ambelor reactoare însă va fi prelungită cu încă 20 de ani.

"Această temă este printre priorităţile Guvernului, de ea depinde securitatea energeticii noastre", a spus ministrul Petkova. La cel de-al 5-lea bloc se lucrează din 2014, la cel de-al 6-lea, din 2016. Documentele pentru reactorul mai vechi au fost deja depuse la Agenţia de Stat de Reglementări Nucleare, în scopul reînnoirii licenţei pe o durată de 10 ani.

Termenul licenţei precedente expiră pe data de 5 noiembrie. Programul pentru blocul energetic numărul 6 conţine 227 de măsuri, ce vor ridica gradul de securitate în exploatare. Ca şi cel pentru blocul numărul 5, programul a fost aprobat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. La ambele reactoare lucrează exeperţi bulgari din compania Risk Engineering, ruşi din Rosatom Service şi francezi. "Nu există probleme nesoluţionate sau obstacole tehnologice care ar putea întârzia realizarea la termen a măsurilor prevăzute", a spus Petkova, adăugând  că experţii au menţionat că durata de funcţionare a reactoarelor va putea atinge 60 de ani.

La rândul său, preşedintele Agenţiei pentru Reglementări Nucleare, Latchesar Kostov, a declarat că nu există probleme ce vor putea împiedica eliberarea unor licenţe. În ultima modernizare a blocurilor au fost investite 60 de milioane de euro, potrivit directorului centralei, Ivan Andreev. Un consorţiu germano-bulgar va contstrui până la 2021 la Kozlodui un depozit pentru deşeuri nucleare. Valoarea proiectului este de 72 milioane de euro. Banii vor veni din fondul internaţional Kozlodui, constituit din compensaţiile europene pentru închiderea primelor patru reactoare de 440 de Megawaţi ale centralei. Contractul a fost semnat de Compania de Stat Deşeuri Radioactive şi un consorţiu de firme germane și bulgare. "Prima secţie a depozitului va deveni funcţională în 2021. Acolo nu vor fi stocate deşeuri şi combustibli nucleari folosit din terţe ţări", au spus ificiali ain Ministerului Energeticii de la Sofia.

Sursa: RADOR