Potrivit lui Delian Dobrev cele trei oferte vor fi analizate, urmând ca oferta câştigătoare să fie anunţată înainte de sfârşitul lunii iulie.

"Speranţele noastre pentru descoperirea unor cantităţi semnificative de gaze naturale sunt mari. Ele provin pe de o parte din interesul marilor companii energetice pentru această licitaţie. Pe de altă parte, la doar 15 kilometri nord de blocul bulgar, în apele teritoriale ale României, a fost descoperit un depozit de gaze naturale care ar putea conţine 40-80 miliarde metri cubi de gaze naturale. Un depozit similar ar acoperi necesităţile Bulgariei pentru 10-20 de ani", a declarat Delian Dobrev.

Ministrul bulgar a subliniat că nu este vorba de un depozit comun între Bulgaria şi România. "Există unele similarităţi în structura geologică a celor două depozite însă este vorba de un depozit separat care va fi prospectat şi operat de o companie pe care o vom alege noi, separat de depozitul românesc. Nu este vorba de un depozit comun, unde o parte va rămâne fără gaz atunci când gazul natural va fi extras la celălalt capăt", a spus Delian Dobrev. Acesta a adăugat că între România şi Bulgaria nu există o dispută pe tema apelor teritoriale. Potrivit lui Dobrev, între ministerele de externe ale celor două ţări se poartă discuţii, dar el susţine că aceste discuţi nu stau în calea procedurilor pentru demarare lucrărilor de prospecţiune la blocul "Khan Asparuh" în apele teritoriale ale Bulgariei.

În luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au confirmat o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit estimărilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea conţine 42 până la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.
Sursa: Agerpres