Atac cibernetic major în Bulgaria, pornit din Rusia!

Hackerii ruşi au blocat mai multe site-uri guvernamentale de la Sofia

Mai exact, o serie de site-uri guvernamentale din ţara vecină au fost blocate de către hackerii ruşi, ca parte a unui atac cibernetic la scară largă, transmite agenţia DPA.

Sâmbătă, site-ul Preşedinţiei bulgare, al Guvernului de la Sofia, ale unor ministere cheie sau Curţii Constituţionale din Bulgaria au fost complet blocate sau au funcţionat lent, au dezvăluit surse oficiale.

Borislav Sarafov, şeful agenţiei de investigaţie din Bulgaria: „Acest atac al hackerilor a venit de pe teritoriul Federaţiei Ruse.”

„Este un atac asupra statului bulgar”. Datele personale ale oamenilor nu au fost compromise

Procurorul general Ivan Ghev: „Este un atac asupra statului bulgar”, a spus acesta, adăugând că vorbim despre „o problemă serioasă”.

Bulgaria apără valorile europene, ca parte a familiei europene, a explicat procurorul general de la Sofia, adăugând că este „normal” ca acest lucru să aibă şi consecinţe.

Ministerul Afacerilor Digitale a dat asigurări că atacul cibernetic de sâmbătă nu a afectat conţinutul instituţiilor din Bulgaria sau datele persoanele ale cetăţenilor. Atacul a fost până la urmă oprit.

Bulgaria se numără printre ţările care oferă sprijin umanitar Ucrainei, primind totodată şi refugiaţii ucraineni care fug de teroarea războiului. Ţara vecină este şi ea pe lista statelor europene afectate de oprirea gazelor ruseşti, ca răspuns la sancţiunile impuse Moscovei de către UE.

Microsoft: Atacuri cibernetice recente şi în Ucraina şi Polonia, ce ar putea avea legătură tot cu Rusia

Tot legat de atacuri cibernetice, vineri, 14 octombrie, reprezentanţii Microsoft au informat că un grup de hackeri nou descoperit a atacat companii de transport și logistică din Ucraina și Polonia cu un nou tip de ransomware, transmite agenţia Reuters.

Cercetătorii au descoperit că atacurile informatice au reflectat îndeaproape atacurile anterioare ale unei echipe cibernetice legate de guvernul rus, care a perturbat agențiile guvernamentale din Ucraina.

Noul ransomware, denumit „Prestige”, funcționează prin criptarea datelor victimelor și lăsând o notă de răscumpărare care spune că datele pot fi deblocate doar cu achiziționarea unui instrument de decriptare, a precizat Microsoft.