"Dacă vă uitaţi în anul 1944 veţi vedea că veniturile bulgarilor erau egale cu cele ale grecilor. Bulgaria a rămas însă în urmă în anii 60 când a fost guvernată de comunişti, iar apoi şi de urmaşii lor, socialiştii. Acum vom avea nevoie de încă câţiva ani să recuperăm întârzierea faţă de Grecia, pentru că am depăşit deja România după veniturile pe cap de locuitor, iar apoi să recuperăm şi întârzierea faţă de celelalte state europene", a spus Diankov. El a adăugat că pentru acest scop este necesară o politică consecutivă, precum cea garantată de bugetul de stat pentru anul 2013. "Toată lumea trebuie să înţeleagă că, dacă o ţară este guvernată de comunişti sau de socialişti, se pot întâmpla numai lucruri rele", a mai declarat Diankov.
Ministrul bulgar a estimat că următoarele ţări care vor fi depăşite de Bulgaria după veniturile populaţiei vor fi Grecia, Portugalia şi Spania, precum şi toate statele care nu au reuşit să se reformeze.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat cu 122 voturi pentru şi 60 împotrivă. În favoarea proiectului propus de guvern au votat parlamentarii din partidul GERB, de centru-dreapta, naţionaliştii de la Ataka şi mai mulţi deputaţi independenţi, în timp ce împotrivă au fost socialiştii, reprezentanţii minorităţii turce şi opoziţia de dreapta. Liderul Partidului Socialist, Serghei Stanişev, a declarat că singurul lucru bun în acest proiect de buget este faptul că acesta este ultimul buget al premierului Boiko Borisov. Stanişev a spus că circa 1,7 milioane de bulgari trăiesc într-o sărăcie extremă şi că în timpul mandatului actualului guvern rata şomajului s.a dublat, de la 6,3% în 2009 la 12,4 în 2012. Liderul Partidul Socialiştilor Europeni a acuzat guvernul că protejează contrabanda şi economia gri, apreciind că Bulgaria devine ‘ghetoul sărăciei din Europa’.

Proiectul de buget prevede o creştere a Produsului Intern Brut de 1,2%, un deficit bugetar de 1,1 miliarde de leva, ceea ce este tot în jur de 1,2% din PIB. Guvernul intenţionează să majoreze salariul minim pe economie de la 145 euro, la aproximativ 155 euro, iar pensiile cu 10%. Cu 9% vor fi majorate salariilor militarilor, în timp ce profesorii vor primi cu 5% mai mult. Salariile funcţionarilor publici vor fi majorate doar dacă în unitatea administrativă respectivă se vor face concedieri. Proiectul mai prevede introducerea unui nou depozit asupra veniturilor din dobânzi bancare. Acestea urmează să fie impozitate cu 10%.
Sursa: Agerpres