Black Sea Oil&Gas (BSOG), împreună cu partenerii săi Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, care dețin concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale Midia, au intentat un proces împotriva statului. Decizia a fost luată după ce Guvernul României a majorat cotele de redevență impuse.

Această modificare a fost implementată în toamna anului 2023 prin Ordonanța de Urgență a Guvernului din 27 octombrie. Prin aceasta a crescut cotele de redevență pentru gazele naturale, impactând direct concesionarii care contribuie cu aproximativ 10% la producția internă de gaze a României.

Cotele de redevență pentru gazele naturale au crescut semnificativ

Ordonanța de Urgență a Guvernului a modificat cotele de redevență pentru gazele naturale, crescându-le semnificativ. De exemplu, pentru zăcăminte care produc sub 10 milioane de metri cubi pe trimestru, cota de redevență a crescut de la 3,5% la 4,5%.

Pentru zăcăminte care produc peste 200 de milioane de metri cubi pe trimestru, s-a înregistrat o creștere de la 13% la 15%. Aceste majorări au generat o tensiune majoră între sectorul energetic și statul român.

În replică, BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia au contestat în instanță această decizie. Aceștia au susținut neconstituționalitatea adresei ANRM prin care au fost notificați despre noile cote. Potrivit legislației, clauzele de stabilitate ale licențelor ar trebui să protejeze concesionarii de modificări legislative pe durata acordurilor petroliere.

sonda offshore gaze naturale petrol
Sondă offshore de gaze naturale / SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul de Finanțe a venit cu explicații

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că noile cote de redevență vor fi aplicabile doar acordurilor petroliere care urmează să fie încheiate în viitor.

„Conform tuturor principiilor de drept relevante în acest caz, prevederile OUG nr. 91/2023 sunt (și pot fi) aplicabile doar acordurilor viitoare, nu și celor aflate în derulare. Mai mult decât atât, pe lângă prevederile foarte clare din Legea petrolului, titularii de acorduri petroliere offshore beneficiază suplimentar și de protecția oferită de stabilitatea din Legea offshore.

În paralel cu acțiunea în justiție, care este o practică standard menită să ne protejeze drepturile, lucrăm în continuare cu ANRM pentru clarificarea situației și obținerea unui punct de vedere scris al Agenției care să confirme faptul că OUG nr. 91/2023 nu este aplicabilă în ceea ce ne privește”, a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul BSOG, Mark Beacom.

BSOG contestă amenzile impuse  pentru presupusa nerespectare a obligațiilor

În plus față de conflictul cu ANRM, BSOG și partenerii săi se confruntă și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). BSOG contestă amenzile impuse pentru presupusa nerespectare a obligațiilor de vânzare a gazelor la prețuri reglementate. Obligația care a devenit efectivă din 2022.

Companiile susțin că această lege nu poate fi aplicată retroactiv. Asta pentru acele contractele încheiate înainte de adoptarea ei. Astfel, concesionarii sunt deja angajați prin contracte de vânzare preexistente.