În loc de concordie generală, ziua Unirii din acest an a marcat o nouă repriză în războiul dintre Ministerul Finanţelor şi investitorii de pe bursă. „Jucătorii“ sunt nemulţumiţi de faptul că statul îşi deschide la ei o linie directă de creditare, cu dobândă zero şi fără comision.

„Aici se depune declaraţia 226?“ „Ce e aia, nu ştim, n-am auzit de ea! Noi stăm la camera şase! Aici e coada pentru declaraţiile 100 şi 300!“, ne lămureşte binevoitor o doamnă trecută de prima tinereţe. „226, ziceţi, parcă e pentru persoane fizice? Ia vedeţi la ghişeul de vizavi“, încearcă să facă lumină altcineva. Declaraţia privind impozitul datorat pe câştigul din transferul titlurilor de valoare nu mai era de actualitate. Mulţi dintre cei care ar fi trebuit să o depună deja trecuseră pe la ghişeele direcţiilor financiare. La sectoarele 1 şi 2 fuseseră depuse până pe 24 ianuarie, cu o zi înainte de expirarea termenului, în jur de 400 de declaraţii 226, dar altele erau pe drum. „Aşteptăm să ne vină şi declaraţiile trimise prin poştă“, ne explică directorii adjuncţi ai celor două direcţii financiare. „Sunt foarte multe persoane care au optat să le trimită prin poştă, pentru că, în acest fel, ne obligă se le prelucrăm cum vor ei“, ne mai spune Ion Petrescu, director adjunct la Direcţia Financiară a Sectorului 1. Reprezentanţii fiscului nu ştiu exact la câte declaraţii de impunere ar trebui să se aştepte, dar estimează că nu se pot depune mai mult de 300-400 de declaraţii 226 pe un sector. Aproximativ jumătate din formularele depuse fuseseră completate greşit, luându-se în calcul câştigul net, şi nu suma câştigurilor, aşa cum spune ordinul ministrului finanţelor. Un motiv pentru numărul atât de mare de „erori“ este acela că o parte din societăţile de intermediere şi-au depăşit atribuţiunile şi au calculat şi impozitul datorat de clienţi, inducându-i în eroare asupra sumei totale datorate statului.

În timp ce la direcţiile financiare bătea vântul, reprezentanţii brokerilor şi cei ai Finanţelor ascuţeau săbiile. Disputa a cuprins şi zone „adiacente“ conflictului. O parte din consultanţii fiscali consideră că protestul investitorilor şi al brokerilor, ce a culminat cu prima grevă din istoria bursei, are raţiuni legale, în vreme ce alţii contestă revolta jucătorilor la bursă şi se alătură taberei Finanţelor. „Este în primul rând o problemă de tehnică legislativă. Articolul 67(3)c din Legea nr. 343 din 2006 nu mai prevede o obligaţie de plată la 25 ianuarie. În aceste condiţii, concluzia este că impozitul pentru venitul obţinut din vânzarea acţiunilor listate deţinute mai puţin de 365 de zile ar trebui plătit în baza deciziei de impunere emise de Fisc în baza declaraţiei de venit care trebuie depusă până pe 15 mai“, spune Gabriel Biriş, partener la Biriş&Goran. „Pentru ca termenul de plată din 25 ianuarie să fi subzistat şi în 2007, ar fi trebuit să existe o măsura tranzitorie în acest sens. Consider că modul de calcul trebuie să fie cel de la data obţinerii venitului (2006), dar declararea şi plata trebuie făcute în conformitate cu regulile din 2007 (în lipsa unor prevederi speciale în ceea ce priveşte declararea şi termenul de plată pentru veniturile din 2006). Sursa acestei probleme constă în modul de reglementare a impozitului de către Parlament“, mai arată Biriş. În schimb, Dan Schwartz, managing partner la Scot&Company Consulting, dă dreptate Finanţelor. „Pentru că vorbim despre un venit obţinut în anul 2006, prevederea este cea din Legea nr. 163 din 2005, aflată în vigoare la data obţinerii venitului. Aşadar, trebuie ca persoana care a realizat veniturile să le declare până pe 25 ianuarie 2007“, spune Dan Schwartz.

Nemulţumirea brokerilor nu se leagă neapărat de identificarea legii care se aplică, ci de legalitatea şi, mai ales, de moralitatea prevederii care impune plata a 16% din suma totală a câştigurilor. În condiţiile în care preţurile acţiunilor au avut variaţii mari anul trecut, sunt foarte mulţi investitori care au fost nevoiţi să facă şi tranzacţii în pierdere. „Avem clienţi care, în afara câştigurilor, au avut şi vânzări mari în pierdere. Modalitatea actuală de reţinere a plăţii anticipate creează situaţii ciudate. Sunt jucători care pot câştiga un miliard din tranzacţii, dar aceştia pot acumula şi pierderi din alte vânzări care să depăşească suma câştigată. Într-o asemenea situaţie, investitorul este obligat să plătească 160 de milioane impozit, deşi, în realitate, nu datorează nimic statului. Dar de-abia la regularizare va primi înapoi banii plătiţi“, afirmă Nicolae Gherguş, preşedintele societăţii de brokeraj Confident Invest.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, după ce a privit liniştit de pe margine agitaţia de la bursă, a conchis neabătut că lucrurile rămân la fel. „Piaţa de capital a beneficiat de un avantaj. Investitorii nu au plătit nimic pe parcursul anului trecut, astfel că moralitatea sau imoralitatea modalităţii de impozitare iese din discuţie“, a pus capăt ministrul oricărei speculaţii sau speranţe. 

Nedumerire

«Sunt foarte nedumerit de ce avem această discuţie în 2007 şi nu în 2006, când prevederea a fost în mod clar în vigoare. Probabil, răspunsul constă în faptul că nu a existat un formular cu norme, şi fiecare a plătit ce a crezut de cuviinţă, adică 16% din câştigul net.»

Gabriel Biriş, partener Biriş&Goran

Prevederi sunt mai multe decât ar trebui!

Legi Avem două legi ale căror prevederi se bat cap în cap: 343/2006 şi 163/2005. Legea nr. 343 vorbeşte despre reţinerea la sursă a unei plăţi anticipate de 1% din câştig, indiferent de perioada deţinerii acţiunilor. Impozitul final urmează să se stabilească la regularizare, odată cu depunerea declaraţiei 200 de venit. În schimb, Legea nr. 163 spune că impozitul pe transferul de acţiuni deţinute mai puţin de 365 de zile se declară şi se plăteşte până la 25 ianuarie 2007. Obligaţia îi revine investitorului. Stabilirea impozitului final se face la regularizare.

Ordin Ordinul ministrului finanţelor nr. 2199 din 2006 a provocat numeroase discuţii: se aplică sau nu în 2007? Investitorii zic că nu, Vlădescu zice că da.

Întrebare Cine are dreptate? Ministrul finanţelor sau investitorii de pe piaţa de capital?