TRANZACŢIE: Carrefour preia Artima

Carrefour România a semnat un acord, cu Polish Enterprise Fund V, un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), pentru achiziţia lanţului de supermarketuri Artima, la un preţ de 55 de milioane de euro. Tranzacţia vizează preluarea a 100% din capitalul Artima şi va fi finaliză în urma aprobării Consiliului Concurenţei, se arată într-un comunicat al Enterprise Investors. Artima Retail Investment Company SA a fost înfiinţată în 2001 de omul de afaceri român Florentin Banu. În 2004, reţeaua a fost cumpărată de Enterprise Investors, pentru 17 milioane euro, şi extinsă ulterior tranzacţiei, de la 14 la 21 de supermarketuri. Pentru 2007, Artima mizează pe triplarea valorii nete a vânzărilor, la 95 de milioane de euro.

PRELUARE: Familia Rotschild intră în afaceri în România

La Compagnie Financiere Edmond de Rothschild Banque, deţinută de familia Rothschild, va prelua, prin intermediul unui fond de investiţii, 60% din compania de dezvoltare imobiliară EuroHabitat, conform presei israeliene. Firma, evaluată la circa 150 de milioane de dolari, îi are printre acţionari pe oamenii de afaceri Eitan Eldar şi Roy Gil şi va dezvolta proiecte ce cuprind câteva mii de apartamente în mai multe zone din România. Primul dintre acestea este Planorama, amplasat în zona bulevardului Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei. Un alt proiect Eurohabitat este realizat în Ploieşti şi va include 2.500 de apartamente, spaţii comerciale şi un club, valoarea de piaţă a investiţiei ridicându-se la circa 500 de milioane de euro.

DEMISIE: Nicolae Dănilă pleacă de la BCR

75-7794-02_nicolaedanilamc.jpgNicola Dănilă a demisionat, săptămâna trecută, din funcţia de preşedinte executiv al Băncii Comerciale Române. Începând cu 1 decembrie, el va fi înlocuit de vicepreşedintele executiv al băncii Manfred Wimmer, care a condus echipa responsabilă de achiziţia BCR de către Erste Bank. După plecarea lui Dănilă, în conducerea băncii au rămas foarte puţini români, fiind de aşteptat şi o plecare a lui Daniel Dăianu, membru în Consiliul BCR, dacă va fi ales europarlamentar. Din acest motiv, societăţile de investiţii financiare, acţionari la BCR, vor să ajungă, până la sfârşitul anului, la un acord pentru a numi doi reprezentanţi în Consiliul de Supraveghere.

NUMIRE: Şef nou la BRD Sogelease

Compania de leasing BRD Sogelease are, începând din luna octombrie, un nou director general, Jean-Claude Boloux, care l-a înlocuit pe Jean-Paul Decrock. În ultimii patru ani, Jean-Claude Boloux a ocupat poziţia de director general la Société Générale Cipru. El activează în cadrul grupului francez de 41 de ani, din care 25 de ani petrecuţi în reţeaua din afara Franţei. BRD Sogelease IFN SA a încheiat în primele trei trimestre ale anului peste 2.900 de contracte, valoarea bunurilor finanţate ridicându-se la 166,5 milioane euro.

AVERTISMENT: Isărescu: Opriţi cheltuielile bugetare!

75-7795-02_mugurisarescu_c.jpgGuvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recomandat Guvernului să oprească cheltuielile bugetare, chiar dacă este o perioadă proastă pentru acesta, înainte de alegeri. Oficialul băncii centrale a arătat, la o întâlnire cu oamenii de afaceri italieni, că aproape de finele lunii octombrie bugetul consolidat înregistrează încă excedent şi că speră ca Executivul să nu efectueze cheltuieli masive în ultimele două luni ale anului, ca în execuţiile bugetare precedente. „În momentul actual, România trebuie să fie conştientă că nu mai poate accepta o creştere a deficitului de cont curent“, a spus guvernatorul. Isărescu a mai avertizat că o nouă apreciere a leului poate crea probleme suplimentare pentru inflaţie, în condiţiile în care impactul secetei se va prelungi şi în octombrie.

RETROGRADARE: Revizuire negativă de rating pentru CFR Marfă

Agenţia Standard&Poor’s a revizuit în sens negativ ratingul pentru datoriile pe termen lung ale CFR Marfă, de la „B“ la „B minus“, pentru a reflecta nivelul defavorabil al lichidităţilor înainte de expirarea termenului pentru răscumpărarea unor obligaţiuni de 120 milioane de euro. Ratingul rămâne sub supraveghere, unde a fost plasat pe 10 august 2007, cu implicaţii negative. Deşi CFR Marfă poartă negocieri cu potenţiali creditori şi a primit angajamente pentru refinanţarea emisiunii, aceste acorduri nu sunt suficiente pentru a acoperi deficitul de lichidităţi.

RECORD: Barilul de petrol trece de 93 dolari

Preţul petrolului a depăşit, luni, 93 USD/baril, şi a atins un nou record, pentru a treia şedinţă consecutiv. Cauzele: Mexicul a redus temporar producţia de ţiţei, iar dolarul a fost cotat la noi niveluri minime în raport cu valutele internaţionale. Ţiţeiul de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în decembrie, a fost cotat la 92,71 USD/baril, în creştere cu 85 de cenţi, după ce a atins nivelul maxim de 93,2 USD/baril. La Londra, petrolul Brent a fost cotat la 89,67 USD/baril, după ce a urcat la 90 USD/baril.

CONCURS: Finalistele pentru „Maşina anului 2008“

Asociaţia Presei Auto din România (APAR) a anunţat modelele finaliste ale concursului „Maşina anului 2008 în România“. Cele 10 vehicule au fost alese de membrii juriului, format din 19 jurnalişti, dintre peste 30 de modele eligibile. Conform APAR, finalistele sunt Fiat Linea, Ford Mondeo, Kia c’eed, Mazda 2, Mitsubishi Lancer, Peugeot 308, Renault Laguna, Skoda Fabia, Subaru Impreza şi Toyota Auris / Corolla, iar câştigătoarea titlului va fi desemnată peste câteva săptămâni, după ce juriul va încheia sesiunea de teste. În ultimii ani, titlul pus în joc a fost cucerit de modele precum Opel Corsa (2007), Honda Civic (2006) şi Mitsubishi Colt (2005).

Erata

În articolul „Culiţă Tărâţă, primul la subvenţiile UE“, publicat de revista Capital în numărul 43 din 25 octombrie 2007, a apărut, dintr-o regretabilă eroare: „să deţină acţiuni la o companie de asigurări, pe care ar trebui să o supravegheze“, în loc de: „să fie acţionar alături de o companie de asigurări, pe care ar trebui să o supravegheze“. Precizăm că doamna Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi fost preşedinte Asirom, este acţionar minoritar, cu 0,0018%, la SC Intercereal SA Movila, ca persoană fizică, şi nu din partea Asirom, aşa cum doamna Toncescu afirmă în dreptul la replică trimis redacţiei Capital. La Intercereal Movila, compania de asigurări ASIROM deţine un pachet de 99,9%. Pachetul minoritar deţinut de doamna Toncescu, de 0,0018% (100 de acţiuni, la o valoare nominală de 5 lei) are o valoare totală de 500 de lei, sumă care nu depăşeşte plafonul de 5.000 de euro, prevăzut de lege pentru menţionarea în declaraţia de avere.

Societatea SC Intercereal SA Movila, la care preşedintele CSA şi ASIROM sunt acţionari, a depus cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pentru obţinerea subvenţiilor (50 de euro/hectar, de la bugetul UE şi circa 30 de euro/hectar de la bugetul de stat). Suma totală se ridică la aproximativ 900.000 de euro, din care circa 337.000 de euro de la bugetul de stat.