Aparteneţa Regatului Unit la UE este mult mai importantă pentru viitorul pe termen lung al blocului comunitar decât ceea ce se va întâmpla cu Grecia, au declarat bancherii care au participat la o conferinţă pe teme financiare, chiar dacă la Bruxelles se desfăşoară pe ultima sută de metri negocieri menite să evite intrarea Greciei în incapacitate de plată şi ieşirea ţării din zona euro.

'Pentru mine, un Brexit ar fi un potenţial coşmar mult mai mare. Regatul Unit are un rol important în economia europeană şi în ecosistem. Ne vom confrunta cu un an de incertitudini', a apreciat joi Tim Adams, preşedintele Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.

Reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron şi-a reiterat promisiunea de a organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmări în renegocierea relaţiilor cu UE se numără obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricţioneze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistenţă socială. O astfel de măsură ar fi îngheţarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranţi.

'În mod mecanic, Grexit va afecta funcţionarea şi structura UE mai mult decât Brexit. Dar pentru spiritul, perspectivele viitoare şi simbolurile Uniunii Europene, Brexit reprezintă un risc mai accentuat', a declarat Hans Jaeckel, economist la DZ Bank.

IIF s-a implicat activ în precedentul efort al UE de a salva Grecia de la faliment, când imensa datorie a ţării a fost restructurată în 2012 iar deţinătorii de obligaţiuni, inclusiv băncile, asiguratorii şi fondurile speculative, au înregistrat pierderi de 100 miliarde de euro.

De data aceasta, creditorii Greciei sunt în principal guvernele din zona euro şi FMI. IIF nu este implicată în negocieri, şi nici băncile, care şi-au redus semnificativ expunerea la Grecia.

'Suntem mult mai bine plasaţi pentru orice evoluţie în cazul Greciei decât eram în urmă cu câţiva ani', a afirmat Ana Botin, şeful Santander, cea mai mare bancă din zona euro.

Şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat miercuri că un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea determina băncile globale să părăsească Londra pentru Frankfurt, Paris sau Dublin iar perspectivele de creştere ale economiei ar fi afectate.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: