Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat miercuri, în cursul unei discuţii telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că un acord comercial post-Brexit este „de dorit”, exprimându-şi în acelaşi timp „decepţia” în faţa progreselor insuficiente din ultimele două săptămâni, notează AFP.

„Prim-ministrul a declarat că aşteaptă cu nerăbdare rezultatele summitului european” de joi, înainte de „a prezenta următoarele etape pentru Regatul Unit”, a precizat Downing Street într-un comunicat.

La rândul său, Ursula von der Leyen a avertizat că Uniunea Europeană „lucrează” pentru a obţine un acord post-Brexit cu Regatul Unit, „dar nu cu orice preţ”.

„Este necesar să existe condiţii corecte în ce priveşte pescuitul, condiţiile de concurenţă echitabilă şi mecanismele de guvernanţă. Mai avem mult de lucru în faţa noastră”, a insistat ea într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a participat la discuţia telefonică, a cerut „progrese” în negocieri, mai scrie AFP.

Negocierile, în impas

Miniştrii UE au insistat marţi asupra importanţei menţinerii regulilor de concurenţă echitabilă şi ajungerii la un compromis bun în ce priveşte pescuitul, în negocierile comerciale post-Brexit cu Regatul Unit, ajunse, în opinia lor, „într-un stadiu foarte critic”.

„Sincer, suntem într-un stadiu foarte critic şi suntem sub o presiune extremă. Timpul presează”, a subliniat ministrul adjunct german însărcinat cu afacerile europene, Michael Roth, la sosirea sa la o reuniune cu omologii săi europeni la Luxemburg.

„Aşteptăm de la prietenii noştri din Regatul Unit progrese substanţiale în domenii cheie, în special guvernanţa (viitorului acord), egalitatea condiţiilor de concurenţă şi (…) pescuit”, a insistat el.

Aceste trei subiecte constituie principalele puncte de blocaj în negocierile începute în martie între Londra şi UE.

Miniştrii trebuie să fie informaţi despre stadiul negocierilor de către negociatorul european, Michel Barnier, înaintea unui summit european de joi şi vineri la Bruxelles consacrat parţial acestui subiect, notează publicația franceză Le Vif. De când Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, negocierile dintre Londra şi Bruxelles pentru încheierea unui acord de liber-schimb, care va intra în vigoare la sfârşitul perioadei de tranziţie care se încheie la sfârşitul anului, bat pasul pe loc, lăsând să planeze riscul unui „no deal” potenţial devastator pentru economie.