Potrivit ultimelor informații centralizate de economica.net, compania controlată de Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, Vivendi Internațional a anunțat că că a încheiat un acord de preluare cu I3CP Holdings BV pentru vânzarea pachetului majoritar la City Insurance.

Astfel, City Insurance, liderul pieței de asigurări, cu 3 milioane de clienți a fost vândut, acest lucru fiind confirmat deja. De menționat este faptul că, potrivit sursei citate City Insurance căuta încă de anul trecut un nou acționar, lucru care s-a concretizat de abia în 2021.

În ceea ce privește tranzacția, aceasta a fost aprobată de către Consiliul Director al Vivendi, iar în momentul de față este supusă aprobărilor autorităților competente din România.

Data la care va fi finalizată tranzacția, ar putea fi la în trimrestrul trei al anului în curs, potrivit informațiilor transmise de firmă.

Plata daunelor a fost problemă

Deși City Insurance a dominat doi ani de zile topul asigurătorilor din România, plata daunelor a însemnat o problemă destul de mare pentru comapanie. Totodată, recent, City Insurance a primit o lovitură fără precedent.

Mai exact, compania a pierdut un proces în urma căruia va trebui să își majoreze capitalul social cu 16,5 milioane de euro și, în același timp, noile reguli de lichidate vor aduce un necesar de încă 250-280 de milioane de lei. De menționat este faptul că, sumele sunt destul de mari, iar potrivit economica.net, cel mai probabil, City Insurance nu și le-ar fi permis fără un nou acționar.

Sursa citată mai amintește că City Insurance are o istorie îndelungată cu privire acționarii și un sistem unic în România, bazat pe cedarea în reasigurare a circa 80% din primele brute subscrise, adică scoaterea către firme din afara țării a mjorității încasărilor.

Astfel, în cea mai mare parte a existenței sale, City Insurance a funcționat ” la extern”, lucru care face ca activitatea companiei să nu fie una foarte clară.  De asemnea, în urmă cu cinci ani, atunci când ASF i-a impus o majorare de capital semnificativă, City Insurance a anunțat, ca și acum, un parteneriat cu un vehicul controlat de un cetățean elvețian adus și în boardul asigurătorului.

Lucrurile nu s-a desfășurat așa cum era de așteptat, iar înțelegerea a picat. Cu toate acestea, City a reușit să facă dovada unei majorări de capital, prin prezentarea unui cont dintr-o bancă elvețiană.