Rusia ia o decizie fără precedent. Mai exact, potrivit EFE, fondul rus de investiţii directe (RDIF), care deţine patentul producţiei vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V, a anunţat luni încheierea unui acord cu compania indiană Panacea Biotec pentru producţia a 100 de milioane de doze pe an din acest vaccin, informează Agerpres.

De menționat este faptul că, producţia vaccinului Sputnik V în fabricile Panacea Biotec va permite furnizarea acestui ser către clienţii internaţionali ai RDIF, se arată într-un comunicat emis de acest organism.

În ceea ce privește legătura cu India, aceasta a fost printre primele ţări contactate de Rusia pentru producerea vaccinului Sputnik V, autorizat până în prezent în 59 de ţări.

În acest context, Rusia aşteaptă sosirea curând a unei delegaţii a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care la începutul lunii martie a iniţiat procesul de evaluare a vaccinului Sputnik V în vedere unei posibile autorizări a acestuia în UE.

Totodată, începând cu luna mai, vaccinul rusesc va fi produs în Italia, în urma unui acord încheiat între compania farmaceutică italiano-elveţiană Adienne Pharma & Biotech şi fondul rus. Acesta din urmă a semnat până în prezent contracte cu companii farmaceutice din Brazilia, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan şi Belarus pentru producţia în total a circa 1,4 miliarde de doze de vaccin Sputnik V.

Vaccinul Sputnik V nu va ajunge în UE

De menționat este faptul că, în urmă cu câteva zile, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, declara că vaccinul rusesc Sputnik V nu va putea fi autorizat în interiorul UE „înainte de sfârşitul lunii iunie”, informează AFP, „Există o primă etapă a examinării (dosarului de autorizare), pe care o numim analiză ştiinţifică, care, fără îndoială, ni se spune, va decurge cel puţin până la jumătatea lui iunie”, a declarat Clément Beaune în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.

„Şi apoi există o ultimă etapă care este avizul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru autorizaţia de scoatere pe piaţă, care durează încă vreo câteva săptămâni. Deci nu este un vaccin care va fi autorizat cel mai probabil înainte de sfârşitul lunii iunie”, a adăugat el.