Lovitură pentru milioane de români! Guvernul decide de urgență prin OUG! Decizia este oficială DOCUMENT

Lovitură pentru milioane de români în cursul serii de luni, după ce Ministerul de Finanțe a publicat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, alocarea punctului de pensie rămâ­ne la valoarea aprobată anul trecut – 1442 lei, nu vor mai fi emise în acest an vouchere de vacanţă pentru bugetari. Mai mult, sporurile din prefecturi vor fi eliminate. Nu în ultimul rând, studenţii nu vor mai beneficia de gratuitate la trans­portul pe calea ferată şi vor fi nevoiţi să achite 50% din valoarea biletului de călătorie.

Ce măsuri sunt trecute în OUG

Vezi documentul aici

În primul rând, se renunță la voucherele de vacanță pentru bugetari.

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță”.

Lovitură pentru milioane de români! Guvernul decide de urgență prin OUG! Decizia este oficială DOCUMENT

Mult așteptata majorare a pensiilor, amânată

Modificarea Legii nr. 127/2019 în sensul prorogării datei de intrare în vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Sporul COVID pentru Prefecturi, anulat

Abrogarea art. 5 din OUG a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului. Această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și a generat nemulțumiri în rândul acestora.

Studenții, suferă și ei cu nou OUG

Se propune și modificarea art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii dreptului studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval, și abrogarea prevederilor art. 205 alin. (2^1) prin care se reglementa ca studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Lovitură pentru milioane de români! Guvernul decide de urgență prin OUG! Decizia este oficială DOCUMENT

Ce spunea prim-ministrul Cîțu cu privire la acest OUG

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor structurale. În privinţa pensiilor, vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat din motive electorale şi care ar fi trebuit să fie majorat din nou în luna septembrie. Rectificăm această problemă şi punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum. Pensiile cresc anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală salarială aplicată în anul respectiv. Efortul suplimentar bugetar pentru creşterea pensiilor cu 14% este deja de 8 miliarde lei în acest an. Dacă adăugăm şi efortul bugetar de anul trecut, efortul se ridică la 19,2 miliarde lei cu creşterea punctului de pensie.

Lovitură pentru milioane de români! Guvernul decide de urgență prin OUG! Decizia este oficială DOCUMENT

În afara acestuia, menţionez că s-au dublat, faţă de în urmă cu patru ani, cheltuielile cu asistenţa socială şi cu salariile, ajungând la 110 miliarde lei la finalul lui 2020. Este nevoie de măsuri structurale”, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu la anunțul acestui OUG.

Lovitură pentru milioane de români! Guvernul decide de urgență prin OUG! Decizia este oficială DOCUMENT