Va fi gratuit pentru toți românii! Aflat în direct la Digi24, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că populația nu mai este obligată să suporte cheltuielile pentru racordurile la rețelele de gaze naturale și energie electrică de la rețea până la limita de proprietate.

Acesta a mai spus că oamenii vor trebui să plătescă în mod obligatoriu racordurile de la limita de proprietate.

Mai mult decât atât, ministrul Energiei a precizat că aceste măsuri au fost prevăzute într-o lege aprobată și promulgată la finalul lui 2020.

Legea a fost modificată la finalul anului trecut în aşa fel încât racordurile la energie electrică şi la gaze naturale devin gratuite, în sensul în care acest racord nu mai este plătit de la conductă până la poartă. (…) Am dreptul să mă racordez de la conducta din stradă până la limita de proprietate, este gratuit, nu mai există tarif reglementat pentru această racordare”, a explicat Virgil Popescu, marţi seară, la Digi 24.

Va fi gratuit pentru toți românii! Furnizorii au obligația de a face racordul în 90 de zile

Ministrul Energiei a mai spus că furnizorii sunt obligați să facă racordul în termen de 90 de zile de la menținerea autorizaţiei de construcţie.

Distribuitorii trebuie să extindă reţeaua de distribuţie tot în termen de 90 de zile, acolo unde se fac noi construcţii, acest lucru făcând ca accesul populaţiei la gaze naturale să fie mai rapid.

“Racordul e gratuit pentru om, dar se recuperează, se socializează în tariful de distribuţie pentru că toate investiţiile care se fac în reţea se regăsesc în acel tarif de distribuţie”, a explicat ministrul.

Virgil Popescu a mai spus că ANRE poate aplica amenzi raportate la cifra de afaceri acelor distribuitori care nu realizează racordurile şi extinderile de reţea în termenul de 90 de zile prevăzut de lege.

Ministrul Energiei a precizat că, în ceea ce priveşte racordurile de la limita de proprietate până în locuinţă, acestea reprezintă proprietate privată şi vor fi plătite de beneficiar.

Sursă foto: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea