Bosch construieşte în Cluj-Napoca un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. Într-o primă etapă, care se va încheia la sfârşitul anului 2013, sunt prevăzute investiţii de 77 de milioane de euro. Clădirile construite vor acoperi o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi. Se estimează că producţia va începe la mijlocul anului 2013. Până la finalul anului următor, în Cluj-Napoca vor fi angajate aproximativ 340 de persoane atât în producţie, cât şi în domeniul dezvoltării.  De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă.

"Investiţia de la Cluj NU ar fi fost eficientă fără ajutoarele de la stat", a declarat Brigitte Eble, director general al Robert Bosch SRL.
Întrebată care este diferenţa dintre o investiţie facută în România şi oricare altă ţară europeană Eble a declarat că în România există o lege foarte bună care stipulează că o companie poate solicita statului sprijin financiar.

"Aceşti bani provin din taxele pe care le plătesc românii. Noi înaintăm o documentaţie care este verificată de Ministerul de Finanţe şi care ne acordă aceşti bani. Noi la rândul nostru trebuie să prezentăm facturi pentru a primi banii. În alte ţări se acordă scutiri de taxe, însă există riscul ca o firmă să construiască mai puţin decât afirmă. Astfel, companiile sunt scutite de taxe indiferent dacă îşi respectă promisiunile sau nu.  În România, dacă noi am promis că angajăm, spre exemplu, 300 de oameni, noi trebuie să păstrăm aceşti oameni timp de cinci ani. Nu trebuie să fie neapărat aceeaşi oameni. E un sistem foarte bun şi nu pot decât să îl laud. Cred că am luat o decizie foarte bună pentru a investi aici", a spus Eble.
Câţi bani primşte Bosch de la stat

Bosch primeşte de la stat ajutoare după cum urmează: pentru fabrică, mărimea ajutorului de stat se acordă în funcţie de costul metrului pătrat de construcţie. Astfel, Bosch estimează că metrul pătrat  va costa compania 1.200 de euro, iar de la stat va primi o subvenţie de 375 de euro per metru pătrat. În ceea ce priveşte echipamentele şi utilajele, germanii vor primi subvenţii de 50%.

Pe 17 mai au început lucrările de excavare de la Cluj. Ultima etapă de construcţie va fi finalizată în 2018, iar Bosch estimează că îşi va recupera investiţia în 8-10 ani.
În ceea ce priveste companiile de construcţii, se vor organiza licitaţii pentru alegerea lor. “Vom alege companiile care vor veni cu cea mai bună ofertă calitate-preţ. Vrem să lucrăm cu companii româneşti de construcţii”, a spus Eble.

 Investiţii de 120 de milioane de euro

Pe lângă centrul de la Cluj, actuala fabrică din Blaj va fi extinsă cu o nouă linie de producţie, urmând ca aici să se realizeze adiacent şi o nouă gamă de produse, şi anume senzori de turaţie destinaţi industriei auto. Lucrările de construcţie au început în luna martie pentru centrul din Blaj.

Până la finalul anului 2013, Bosch va investi 43 de milioane de euro în lucrări de execuţie şi pentru achiziţia unor noi mijloace de producţie. Din primăvara anului 2013, aici vor fi produşi senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit destinaţi industriei auto. Rolul acestor senzori este de a transmite informaţii către sistemele electronice existente la bord, de exemplu, despre viteza de rotire a roţii, fiind astfel componente esenţiale pentru sisteme precum ABS şi ESP. Până la sfârşitul anului 2013, pe o suprafaţă nouă de 21.000 de metri pătraţi vor fi create aproximativ 300 de noi locuri de muncă. La Blaj, divizia de tehnologie Drive & Control (Bosch Rexroth) a produs până acum tehnică liniară utilizată în ingineria mecanică. La începutul anului 2012, în cadrul acestei divizii activau circa 570 de angajaţi, ceea ce reprezintă o creştere cu 100 de persoane, respectiv 21 de procente, faţă de anul precedent.

La începutul anului 2012, grupul Bosch, lider de piaţă pe segmentul tehnologiei şi serviciilor, a avut un număr de aproximativ 1.300 de angajaţi în România. Această cifră reprezintă cu 14 procente, respectiv 160 de persoane, mai mult faţă de anul precedent. Prin extinderea activităţilor locale de producţie, numărul angajaţilor va creşte până la sfârşitul anului 2013 cu aproximativ 50 de procente, atingând 2.000 de persoane.