Guvernul aloca zece milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro) in 2007 programului de reabilitare termica a cladirilor. Din anul 2005, momentul inceperii acestui program, circa 1.900 de cladiri de locuit au fost reabilitate din punct de vedere termic, majoritatea fiind proprietati private. Potrivit ministrului Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, numarul acestora este inca mic. 

“Pentru 2007, am alocat 10 milioane de lei, dar daca vom avea mai multe solicitari, vom suplimenta aceasta suma, la prima rectificare de buget. Faptul ca valoarea locuintei aproape se dubleaza dupa aceste lucrari, ar trebui sa conteze mai mult pentru proprietarii de apartamente”, spune Laszlo Borbely, ministrul delegat, responsabil pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, care se declara nemultumit de numarul lucrarilor de reabilitare termica efectuate pana in prezent. 

Pentru reabilitarea termica a cladirilor inalte de locuit, primariile vor putea obtine fonduri structurale, pentru dezvoltare regionala, dar numai daca vor prezenta proiecte integrate pentru regenerare urbana. In acest moment, in Romania exista facilitati pentru cei care isi reabiliteaza apartamentele: o treime din fonduri sunt suportate de la bugetul de stat, o treime de administratia locala si o treime de asociatia de proprietari.

 

Sursa: Capital 02 Martie 2007