Bono, Chris Martin, Harry Stiles de la One Direction şi Robert Plant s-au numărat printre cei care au răspuns la apelul lui Bob Geldof, cântăreţul care a făcut să renască 'Band Aid', la 30 de ani de când l-a creat pentru a lupta împotriva foametei din Etiopia. „Este impresionant că a reuşit să scoale din pat atâtea vedete pop, sâmbătă dimineaţa la ora opt”, a spus DJ-ul Nick Grimshaw când a ajuns la studiourile Sarm din cartierul Notting Hill.

Cântăreţii au înregistrat împreună a patra versiune a piesei 'Do They Know It's Christmas?', scrisă în 1984 de Bob Geldof şi Midge Ure. Alături de cei menţionaţi, la înregistrare au participat Rita Ora, Sinead O'Connor, Ellie Goulding, Sam Smith şi grupurile Bastille, Underworld, Elbow şi Disclosure.

'Este un privilegiu să fim aici şi sperăm ca piesa să fie numărul unu în topul vânzărilor şi să aducă fonduri mari', a spus Niall Horan de la One Direction.

La casa de pariuri Coral, ideea că melodia va fi numărul unu de Crăciun are o cotă de 1,6. Iniţiativa beneficiază şi de sprijinul guvernului, care nu va taxa profiturile rezultate din vânzare astfel că fiecare bănuţ va ajuta la combaterea Ebola. 'Dacă toate ţările ar împărtăşi valorile Marii Britanii şi dacă şi-ar ţine promisiunile, astăzi nu am fi aici', a spus Bono, solistul grupului U2.

Piesa a fost difuzată prima oară duminică seară, la emisiunea The X Factor, putând fi descărcată de luni de pe internet contra unei sume de 1,2 euro. Peste trei săptămâni va fi comercializată sub forma unui disc cu preţul de 5 euro, coperta fiind realizată de artista Tracey Emin.

Acum 30 de ani, 'Do Thei Know It's Christmas?', interpretat de Sting, Paul McCartney, Phil Collins şi George Michael, s-a vândut în peste 3,7 milioane de exemplare, adunându-se circa 10 milioane de lire sterline în campania împotriva foametei din Etiopia. Cântecul a mai fost înregistrat o dată în 1989 şi, ultima oară, în 2004 pentru a veni în ajutorul regiunii Darfour.

 Bob Geldof a modificat pe alocuri textul pentru a-l adapta contextului. Compozitorul irlandez a răspuns astfel unei solicitări a Naţiunilor Unite pentru strângerea unor fonduri suplimentare împotriva epidemiei.

Piesa urmează să fie adaptată în Statele Unite, Germania şi Franţa, ţară în care au fost menţionate nume ca Johnny Hallyday şi Daft Punk.