Fostul preşedinte al României Traian Băsescu revine cu o nouă postare pe pagina sa de socializare, de data aceasta criticând măsura stării de alertă.

Fostul şef al statului explică faptul că starea de alertă nu este prevăzută în Constituţie, iar „comandantul operaţiunii” nu poate interzice sau limita drepturile fundamentale ale românilor. Acest lucru se poate face doar temporar, prin instituirea stării de urgenţă, iar pentru asta preşedintele României îşi asumă responsabilitatea, şi nu „comandantul operaţiunii”, mai scrie Băsescu.

Traian Băsescu insistă că starea de alertă este un atac la Constituţia României, iar el personal şi-ar dori măsuri mult mai dure în România pentru stoparea pandemiei de COVID-19, însă toate acestea trebuie luate cu respectarea Constituţiei, mai scrie fostul preşedinte în postarea sa.

Mesajul integral al lui Traian Băsescu

„Respectaţi Constituţia!

Am spus în mod repetat că “Starea de alertă” este un atac la Constituţie.

Justiţia a început să anuleze rând pe rând, măsurile de carantinare, de închidere a şcolilor sau a restaurantelor. Problema este că aceste procese vor continua să facă harcea-parcea măsurile şi aşa slabe şi întârziate luate de guvern.

Nu poţi să interzici sau să limitezi drepturi fundamentale prin ordin al “comandantul operaţiunii” în baza declarării “stării de alertă”.

Starea de alertă nu este prevăzută în Constituţie, în timp ce drepturile cetăţenilor români sunt garantate de Constituţie în nu mai puţin de 39 articole (de la 15 la 54).

Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar, numai prin instituirea “stării de urgenţă” decretată de Preşedintele României, în baza art. 93 din Constituţie. Dar pentru asta, Preşedintele României şi nu “comandantul operaţiunii”, trebuie să-şi asume responsabilitatea…

PS – Pentru punerea sub control a pandemiei sunt un adept al unor măsuri mult mai dure decât cele acum în vigoare,  dar acest lucru trebuie făcut cu respectarea Constituţiei.”