Vineri, 21 ianuarie, medicul Tudor Ciuhodaru a declarat că certificatul verde „nu rezolvă problema pandemiei”, deoarece prin el „vedem doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat şi poate transmite boala.”

„Problema este ce vrem să facem. Vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o altă hârtie care, nu ştiu ce valoare are. Prin certificatul verde vedem doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat şi poate transmite boala. Ne uităm clar ce se întâmplă la ora actuală în Uniunea Europeană.

Suntem pe un teren minat şi ţineţi minte că eu am votat împotriva paşaportului verde digital la nivel european, pentru că atât timp cât nu avem o certitudine că oprim acel val de transmitere epidemiologică, restul măsurilor sunt practic o patalama inutilă care dă drepturi unora şi limitează drepturile altora, dar de fapt nu rezolvă problema pandemiei”, a spus acesta.

Tudor Ciuhodaru: „Testarea gratuită poate face diferenţa în vremuri de pandemie”

În contextul epidemiologic actual, medicul susține că testarea gratuită este o soluție eficientă pentru limitarea răspândirii coronavirusului, potrivit Antena 3.

„Ţineţi minte că am propus de la începutul acestei pandemii, încă din martie 2020, patru măsuri concrete, o nouă strategie, planul B, pentru ca toţi românii să poată avea o viaţă normală şi în pandemie.

Chiar am fost primul care a zis despre acea testare largă, testare gratuită, care poate face diferenţa în vremuri de pandemie. Eu cred că există şi metode mult mai bune, vorbesc despre această testare şi aceste centre de evaluare prespitaliceşti, care au un rol esenţial de testare, iar testarea la medicul de familie a dus la creşterea numărului de teste.

Pe de altă parte, accesul la medicamente. Au apărut foarte multe soluţii medicamentoase la nivel european care pot fi practicate şi administrate în aşa fel încât să nu se ajungă în stare critică la Terapie Intensivă”, a explicat acesta.

„Simple decizii politice, multe dintre ele aberante”

Tudor Ciuhodaru a mai vorbit şi despre importanţa testării gratuite, dar şi despre deciziile aberante luate, de multe ori, în timpul pandemiei.

“Să asigurăm practic diagnosticul la timp, asigurarea tratamentului la timp, măsuri care pot să salveze vieţi, bazate pe viaţa oamenilor şi ştiinţă, în aşa fel încât să venim cu măsuri coerente, nu doar cu simple decizii politice, multe dintre ele aberante, cum am văzut în acestă pandemie şi care nu au găsit niciun fel de soluţie la actualele probleme.

Până una alta, distanţarea, masca sunt măsuri extrem de importante, testarea largă gratuită. A trebuit să vină Organizaţia Mondială a Sănătăţii să ne spună că trebuie să testăm gratuit la fiecare colţ de stradă. Vorbesc de aceste lucruri de aproape doi ani de zile şi mă bucur că măcar acum aceste lucruri sunt introduse ca metode şi în România.

Pe de altă parte, da, vaccinare în contextul unui consimţământ informat, nu a găsi tot felul de soluţii derivate, prin care să forţezi acest lucru, în contextul în care dreptul la sănătate, dreptul la decizia medicală trebuie luată în contextul unui consimţământ informat, aşa cum prevede şi legea drepturilor pacientului”, a adăugat cunoscutul medic.

„Trebuie să luăm în considerare tot ceea ce înseamnă ştiinţă”

De altfel, medicul sfătuiește autoritățile române să se informeze despre impactul coronavirusului și despre tratament și din alte studii științifice, nu doar din cele emise de companiile farmaceutice mari.

„De fapt, lanţul de transmitere epidemiologică nu este întrerupt. Ţineţi minte, cu magazinele închise la nu ştiu ce oră sau masca atunci când eşti singur pe stradă, pe plajă sau în timpul meciurilor sportive.

În momentul de faţă trebuie să luăm în considerare tot ceea ce înseamnă ştiinţă şi cred că ar trebui să ne mai uităm şi la alte studii, nu doar la cele făcute de companiile farmaceutice sau de cei care au un interes într-un anumit domeniu pentru că am văzut că există inclusiv susţinerea imunităţii naturale, mai ales după trecerea prin boală”, a mai declarat Tudor Ciuhodaru.