‘Cu acest preţ (…) şi în acest mod, nu. Nu avem nevoie de o garanţie financiară’, a afirmat el într-o înregistrare video postată pe pagina sa, referindu-se la un împrumut de 15 de miliarde de euro pe care Ungaria îl negociază cu FMI şi UE.

Şeful guvernului ungar se referă în mesajul său la o listă de condiţii, publicată joi în cotidianul Magyar Nemzet, care include printre altele reducerea pensiilor, majorarea vârstei de pensionare, reducerea ajutoarelor sociale şi a subvenţiilor pentru transport, majorarea taxelor şi derularea de privatizări în schimbul unui acord de finanţare.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă, din punctul de vedere al Ungariei, sfârşitul negocierilor. Grupul parlamentarilor Fidesz, partidul de guvernământ, ‘a mandatat guvernul să elaboreze o nouă propunere pentru negocierile cu FMI/UE în zilele următoare’, a precizat Viktor Orban în mesajul său.

După şapte luni de amânări, autorităţile de la Budapesta, FMI şi UE au demarat în luna iulie a acestui an discuţiile pentru un împrumut, urmând ca acestea să fie reluate după vacanţa de vară. Două surse din apropierea negocierilor au declarat pentru Reuters că, după vizita iniţială la Budapesta, creditorii internaţionali au lăsat în urmă o listă de condiţii dure la care guvernul Ungariei trebuie să răspundă înainte ca discuţiile să se reia în toamnă.
SURSA: Agerpres