Cei trei deputați ALDE care au acceptat propunerea Vioricăi Dăncilă de a fi nominalizați pentru funcții guvernamentale, au fost excluși din partid, iar alți doi deputați au demisionat din grupul partidului de la Camera Deputaților.

Cinci parlamentari din grupul ALDE, au demisionat luni, 16 septembrie, și au anunțat că vor activa ca parlamentari independenți. Este vorba de deputații Marian Cucșa, Mihai Niță, Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu și Ion Cupă.

Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu și Ion Cupă, sunt cei trei care au acceptat funcțiile propuse de Viorica Dăncilă.

Un grup parlamentar trebuie să conțină cel puțin 10 deputați care au candidat în alegeri pe listele aceluiaşi partid politic, potrivit regulamentului. Însă, din cei 19 deputați ALDE, cinci au fost transferați în timpul mandatului de la alte partide, iar odată cu cei cinci deputați care au demisionat, Călin Popescu Tăriceanu rămâne fără grup și la Camera Deputaților, potrivit digi24.

Odată cu eliminarea lui Meleșcanu din ALDE, partidul lui Tăriceanu a pierdut și grupul parlamentar din Senat, deoarece, potrivit regulamentului, este nevoie de șapte parlamentari pentru a forma un grup, iar prin plecarea lui Meleșcanu au mai rămas șase.

Vineri, 13 septembrie, Biroul Politic Executiv al ALDE, a validat excluderea lui Teodor Meleşcanu şi celor trei membri ai partidului care au acceptat să fie propuşi miniştri în Guvern.

Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă şi Teodor Meleşcanu au anunţat că vor contesta în instanţă decizia excluderii din ALDE.

Daniel Zamfir, fostul lider al senatorilor ALDE, se va afilia grupului de la Senat al PSD, pentru a nu îşi pierde locul în Comisia economică, însă rămâne membru al ALDE, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.