Borisov, lider al formaţiunii Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a demisionat împreună cu întregul executiv după ce candidata susţinută de guvern a pierdut alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie în favoarea lui Rumen Radev, candidat sprijinit de socialişti. Borisov promisese să facă acest lucru dacă Ţeţka Ţaceva, candidata susţinută de el, nu câştiga alegerile prezidenţiale.

Borisov a declarat că a refuzat mandatul de a forma un nou guvern prezentat vineri de preşedintele în exerciţiu Rosen Plevneliev. 'Există etică şi demnitate în politică. Dacă într-o zi poporul decide' încredinţarea unui nou mandat, atunci 'vom fi pregătiţi', a spus Borisov, citat de AFP.

Niciun partid nu va putea obţine o majoritate parlamentară fără susţinerea GERB, cea mai importantă formaţiune din parlament, iar 'drumul este larg deschis pentru alegeri anticipate', subliniază politologul Dimităr Ganev. Potrivit procedurilor, Plevneliev trebuie să le propună oficial socialiştilor, în calitate de a doua formaţiune politică din parlament, să formeze guvernul, apoi unei a treia forţe parlamentare, aminteşte Ganev, care crede că în cazul unor alegeri anticipate, GERB îşi va confirma statutul de cel mai important partid şi ar putea forma din nou guvernul. Socialiştii au anunţat deja că nu sunt dispuşi să-şi asume formarea unui nou executiv, aminteşte EFE.

Totul indică faptul că Plevneliev se va vedea nevoit să conducă un executiv interimar format din tehnocraţi până la sfârşitul lui ianuarie, când va fi învestit preşedinte Radev, a cărui primă decizie va fi să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, care se vor desfăşura cel mai probabil în primăvara lui 2017.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: