Bogdan Aurescu este de părere că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi este „o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale” la care Uniunea Europeană trebuie să aibă „o replică robustă”.

„Otrăvirea lui Navalnîi cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok a fost confirmată oficial de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Suntem martorii unei încălcări grave a legislaţiei internaţionale. UE trebuie să aibă o replică robustă, inclusiv cu măsuri restrictive”, a scris şeful diplomaţiei române pe Twitter.

Reacția ministrului Afacerilor Externe vine doar câteva zile după ce, OIAC a confirmat, marţi, că în organismul dizidentului rus Aleksei Navalnîi s-a găsit o substanţă de tip Noviciok, potrivit AFP.

Otrăvire cu noviciok

Totodată, și laboratoare de specialitate din Germania, Franţa şi Suedia stabiliseră deja că principalul opozant al Kremlinului a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Berlin după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, în Siberia, în 20 august. El a fost externat în 23 septembrie şi intenţionează să se refacă în Germania. Moscova a respins ipoteza otrăvirii cu Noviciok.

Germania a solicitat oficial asistenţă tehnică din partea OIAC, conform prerogativelor statelor membre în cazul în care consideră că a avut loc un incident în care sunt implicate arme chimice.

OIAC a confirmat că probele de sânge şi urină prelevate de la Navalnîi conţineau un inhibitor de colinesterază, similar cu două substanţe chimice de tip Noviciok, interzise de organizaţie în 2019.