Bogdan Aurescu a spus că România sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile sale de a câștiga războiul împotriva Rusiei.

„Fostul președinte rus Dmitri Medvedev spune că România și alte țări vecine cu Ucraina «visează» să ia «bucăți» din teritoriul ei. Atât de penibil și de greșit! România sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile sale de a câștiga abominabilul război de agresiune al Rusiei împotriva țării!”, a scris acesta pe pagina sa de Twitter.

Dmitri Medvedev avertizează cu privire la un război mondial și la o confruntare nucleară

Fostul președinte rus și actualul vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marți, 25 aprilie, că un război mondial este probabil, însă nu este inevitabil.

„Lumea este bolnavă și, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial”, a spus el.

Medvedev a adăugat că riscurile unei confruntări nucleare sunt, de asemenea, în creștere, chiar mai grave decât preocupările legate de schimbările climatice.

„Încetaţi să mai suferiţi pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un an sau într-o perioadă. în opinia mea, asta este nimic faţă de perspectiva de a ne pomeni în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvini, cu o viteză de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiaţie ionizantă şi impuls electromagnetic. O astfel de perspectivă există azi? Din păcate, da. Şi ea creşte în fiecare zi din motive cunoscute”, a spus Medvedev.

Fostul președinte al Rusiei susține că țările învecinate Ucrainei își doresc că obțină părți din teritoriul ei

Medvedev a spus că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial, invocând „aspiraţii” în acest sens ale Poloniei, Ungariei şi României, potrivit TASS.

„Lăcomia şi răutatea, ura, ambiţiile sunt mai puternice decât raţiunea şi gândirea sănătoasă. Polonia să-şi ia regiunile vestice ale Ucrainei, dar să spunem direct, şi Ungaria şi România visează de mai multe decenii”, a adăugat el.

Rusia duce un război împotriva Occidentului

Vladimir Putin spune că lumea se confruntă cu cel mai periculos deceniu de după cel de-al Doilea Război Mondial. El prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie existențială cu un Occident agresiv și arogant și a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja împotriva oricărui agresor.

Statele Unite și aliații săi au condamnat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind o acaparare imperială de teren. Ucraina a promis să lupte până când toate trupele rusești se vor retrage de pe teritoriul său și spune că retorica rusă privind războiul nuclear este menită să intimideze Occidentul pentru a reduce ajutorul militar.