Bogdan Aurescu salută decizia Curții Penale Internaționale

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, subliniază că nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei! România sprijină pe deplin activitatea și eforturile Curții Penale Internaționale, pe care a sesizat-o în urmă cu un an, împreună cu alte 42 de state. Nu există pace fără justiție!”, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Mandat de arestare pe numele lui Putin

Amintim că, astăzi, 17 martie 2023, CPI a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina. Mai exact este vorba despre președinte rus Vladimir Putin și Maria Alekseievna Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului în cadrul biroului președintelui Federației Ruse.

Președintele Federației Ruse, ar fi responsabil de crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de cea de transfer ilegal al populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puțin începând cu 24 februarie 2022.

„Există motive rezonabile de a crede că Putin poartă răspundere penală individuală pentru crimele menționate mai sus, pentru că a comis faptele direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora, precum și pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv, în temeiul răspunderii superioare”, se arată în comunicatul CPI.

Mandat similar și pentru comisarul pentru drepturile copilului din Rusia

De asemenea, în ceea ce o privește pe Maria Alekseievna Lvova-Belova, este presupus a fi responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal al populației (copii) din zonele ocupate din Ucraina în Federația Rusă.

Camera a considerat că mandatele sunt secrete pentru a proteja victimele și martorii și pentru a proteja ancheta. Cu toate acestea, având în vedere că se presupune că faptele vizate în situația de față sunt în curs de desfășurare și că aducerea la cunoștința publicului a mandatelor poate contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni, s-a considerat că este în interesul justiției să fie făcută publică existența mandatelor, numele suspecților, infracțiunile pentru care au fost emise mandatele și modalitățile de răspundere stabilite de Cameră.