Anunţul lui Bodog vine după ce şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul Judeţean Braov, medicul Dan Grigorescu, a prezentat cazul unui tânăr căruia la 31 decembrie i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire pentru a deveni medic specialist obţinând la examenul de specialitate nota 9,11, dar care acum este şomer şi, în plus, în absenţa diplomei de medic specialist, care nu i-a fost eliberată nici la două luni de la susţinerea examenului, nu se poate înscrie nici în Colegiul medicilor, pentru a obţine autorizaţia de liberă practică care i-ar permite să se înscrie la concursurile organizate de spitale.

”Doresc să-i informez pe toţi absolvenţii stagiilor de pregătire în rezidenţiat care au finalizat aceste stagii în data de 15 decembrie 2017, că certificatele de medic specialist au fost deja transmise de Ministerul Sănătăţii către Direcţiile judeţene de Sănătate Publică încă la sfârşitul lunii decembrie, iar pentru cei care au finalizat aceste stagii pe 31 decembrie sau 1 ianuarie, certificatele au fost transmise ieri, 5 ianuarie, urmând ca Direcţiile judeţene de Sănătate Publică să realizeze distribuţia certificatelor. În cazul absolvenţilor din Capitală, certificatele vor fi ridicate de la Ministerul Sănătăţii de către Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti prin delegat în cursul zilei de luni, 8 ianuarie”, este anunţul făcut de ministrul Sănătăţii pe Facebook, citează news.ro.

"Radu a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist. De altfel, la începutul lui noiembrie a şi dat examenul pentru obţinerea specialităţii, la care comisia din Craiova i-a acordat media 9,11. Bun băiat, nu? Ca urmare, la petrecerea de final de an, i-am făcut lui Radu surpriza de a-i acorda o Diplomă de apreciere nu atât pentru că este primul rezident de chirurgie plastică şi reconstructivă „produs original de Braşov”, ci, mai ales, în semn de apreciere a eforturilor depuse de el în anii grei de rezidenţiat pentru a-şi desăvârşi devenirea personală şi profesională", îşi începe medicul Dan Grigorescu postarea de zilele trecute de pe Facebook intitulată "Prima zi de şomer a lui Radu".
El relatează că Radu a venit în 3 ianuarie pe secţie şi l-a întrebat: „Şi cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul".

"Avea dreptate! De aceea, ieri a fost prima zi de şomer a lui Radu. Şi când zic „de şomer”, comit o mare inexactitate, pentru că nimeni (dar nimeni!) nu l-a călăuzit instituţional pentru acest moment", remarcă şeful Secţiei de chirurgie plastică de la Spitalul Judeţean Braşov.

Medicul remarcă faptul că şi Ministerul Sănătăţii, şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă al cărui angajat a fost până acum câteva zile l-au abandonat pe Radu.

"Pe niciun reprezentant al acestor instituţii nu l-a interesat ce va face Radu de mâine sau cum îşi va câştiga pâinea pentru el şi pentru familia sa! Nimeni nu şi-a pus problema că, dezamăgit de acest dezinteres instituţional, lui Radu, la cei 32 de ani ai lui, din care o treime a studiat medicina, ar putea să-i treacă prin cap „s-o taie” dincolo, departe!
Veţi spune că e bine că măcar mie îmi pasă. Dar în ce calitate în afară de cea umană? Pentru că în cea de şef de secţie clinică nu am nicio putere, iar în cea de conducător de rezidenţiat nici atâta, de vreme ce această perioadă s-a terminat…", scrie Dan Grigorescu.

El precizează că nu este vorba doar de Radu, "ci de un Radu generic, reprezentativ pentru sutele de rezidenţi aflaţi în aceeaşi situaţie şi cărora Ministerul Sănătăţii nu şi-a făcut timp (sau nu s-a organizat din timp – tot aia!) ca să le elibereze diplomele de medici specialişti pe care şi le-au câştigat prin concurs în urmă cu două lun" şi pe baza cărora "toţi aceşti tineri frumoşi, deştepţi şi bine pregătiţi profesional (o spun notele de examen!), dar blocaţi în situaţia de a nu fi liberi, s-ar fi putut măcar înscrie cu drepturi depline în Colegiul Medicilor, şi-ar fi obţinut Autorizaţia de liberă practică şi ar fi putut să înceapă să-şi caute de lucru până la organizarea primelor concursuri de medici specialişti din spitalele care abia îi aşteaptă".

"DAR NU! Lui Radu şi omologilor lui nu le-a mai rămas decât să stea pe coridoarele spitalelor pe care le-au servit cu atâta devotament şi să se uite în zare, nedumeriţi", constată medicul, considerând că "parcă prea ar fi înjositor să se prezinte la AJOFM şi să ceară ajutor de şomaj (375 + maxim încă vreo 800 = 1175 lei pe lună, adică puţin peste 50 de lei/zi lucrătoare)".

"Întreb şi eu, parafrazând leit-motivul unui joc de pe vremea copilăriei mele: „Ţară-ţară, vrei (sau nu) ostaşi?” Că dacă da, schimbă naibii fie reglementările în vigoare, fie pe aceia pe care nu îi duce capul să-i ducă mintea!", conchide medicul Dan Grigorescu, care ţine să precizeze că postarea este iniţiativa sa şi că tânărul medic despre al cărui caz a scris e doar nedumerit de ceea ce i se întâmplă, iar "azi stă acasă".