Guvernul va utiliza toate procedurile legale pentru recuperarea datoriilor Rompetrol, fiind însă normal ca aceste obligaţii să fie plătite voluntar de către companie, ca un gest de eleganţă, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

El a arătat, la postul public de televiziune, că statul ar putea suporta mai uşor plata salariilor şi pensiilor dacă ar dispune şi de astfel de fonduri.

„Au gură mare, dând lecţii la alţii, în loc să-şi achite în primul rând datoriile, şi atunci ne-ar fi bine şi nouă, cei care astăzi suntem nevoiţi să tăiem salariile sau să le diminuăm o parte din veniturile pe care le au. Dar dau lecţii importante în democraţia românească”, a adăugat Boc în acest context, fără să precizeze la cine se referă.

El s–a referit imediat la obligaţia AVAS de a achita despăgubirile către păgubiţii FNI, „pentru cazul SOV–FNI”, cu fonduri care puteau fi vărsate la buget, precum şi la televiziunile private care derulează o anumită politică pentru apărarea anumitor interese.

Rompetrol trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei

Înainte de vânzarea către KazMunaiGaz, Rompetrol a fost controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a criticat în numeroase rânduri politica economică a actualului guvern.

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Directorul financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, a declarat la finele lunii mai că datoria nu va putea fi plătită integral într-o singură tranşă, una dintre soluţii fiind restructurarea acesteia pe următorii trei-patru ani.

Potrivit unei declaraţii din luna iulie a preşedintelui Rompetrol, Saduokhas Meraliyev, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, ar putea răscumpăra acţiunile pe care Guvernul este posibil să le preia la Rompetrol Rafinare, dacă compania kazahă nu va plăti integral datoria către statul român.

În luna iunie, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, în cazul în care KazMunaiGaz va plăti numai 100 milioane de dolari din datoria de 2,4 miliarde lei, iar compania din Kazahstan va rămâne acţionar majoritar.

El a explicat că datoriile neplătite vor fi convertite la un preţ stabilit de lege printr-o formulă, foarte apropiat de valoarea nominală a acţiunilor de la momentul emisiunii titlurilor.

Vlădescu a arătat că cea mai recentă propunere a KazMunaiGaz în legătură cu stingerea datoriilor Rompetrol este plata unei sume de 100 milioane dolari.

Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, şi-a majorat capitalul social cu circa 100 milioane dolari, în contul datoriei către bugetul de stat.

Guvernul se aşteaptă ca negocierile privind graficul de rambursare a datoriei să se încheie în toamnă.

SURSA: Mediafax