Propunerea Guvernului de a interzice majorările de salarii cu 6 luni înainte de alegeri a trezit, cum era de aşteptat, reacţii ale lideriilor sindicali. În timp ce Bogdan Hossu şi Marius Petcu condamnă această măsură, Dumitru Costin o consideră „o intrare în normalitate”.

Contactat de capital.ro, Marius Petcu (foto), preşedintele C.N.S.L.R. – Frăţia, a declarat că nu este de acord cu legătura pe care Guvernul încearcă să o facă între alegeri şi creşterile salariale. „Nu avem nici o vină că sunt campanii electorale în perioada în care se negociază creşterile salariale. Această măsură ar însemna ca noi să stăm liniştiţi cât timp îşi fac ei jocurile”. Petcu a mai declarat că speră ca în Parlament să se creeze o majoritate cu vederi sociale, ca această propunere să nu treacă.

„Mecanisme de mită electorală”

Pe de altă parte, Dumitru Costin, preşedintele BNS, a declarat pentru capital.ro că această propunere este binevenită: „Trebuie să renunţăm la astfel de mecanisme de mită electorală, pentru a intra în normalitate”.  Legat de opinia sa diferită faţă de reacţiile celorlalţi lideri sindicali, Costin a precizat că aceştia „sunt probabil obişnuiţi cu creşterile salariale numai în timpul campaniilor electorale”.

Propunerea Executivului a fost cel mai dur criticată de Bogdan Hossu, liderul Cartel ALFA, care consideră această măsură aberantă şi populistă, pentru că majorările salariale se fac calendaristic şi nu pot fi condiţionate de alegeri.

„Dacă aplicăm această propunere ar însemna să nu se mai facă nimic în România înainte cu şase luni de alegeri, ca să poată ei justifica faptul că nu iau anumite măsuri pentru a câştiga voturi”, a declarat Hossu pentru Mediafax.

Măsură dezbătută în Parlament

Premierul interimar Emil Boc a anunţat, în weekend, că majorările de salarii vor fi interzise cu şase luni înainte de alegeri, fie prezidenţiale, fie parlamentare, iar autorităţile locale vor fi obligate să prevadă planuri financiare fundamentate pe o perioadă de trei ani, obligaţie impusă şi candidaţilor în campanii electorale pentru promisiunile financiare avansate. Rectificările bugetare vor fi limitate la maximum două revizuiri pe an, a mai anunţat Emil Boc. Toate aceste prevederi vor fi introduse prin legea responsabilităţii fiscale.

Guvernul a încheiat consultările cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind legea responsabilităţii fiscale, iar actul normativ a fost finalizat în şedinţa de miercuri a Cabinetului şi înaintat Parlamentului sub forma unei iniţiative legislative, sub semnătura miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari, pentru dezbatere în procedură de urgenţă.