Long Covid” poate afecta aproape fiecare organ din organism și duce, de obicei, la o serie de tulburări ale sistemului nervos. Cercetările sugerează că simptomele psihiatrice s-au întâlnit frecvent în rândul pacienților care s-au vindecat de COVID-19.

Cei doi ani de pandemie au arătat că infecția cu noul coronavirus poate afecta fiecare persoană în mod diferit. Un studiu recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a constatat că una din cinci persoane cu vârsta sub 65 de ani a fost afectată de Long Covid. În plus, acum apar cazuri care îi surprind și pe experți, relatează CBS News.

Afecțiune psihiatrică sau neurologică, la șase luni de la infectare

Un studiu realizat asupra fișelor medicale a peste 200.000 de pacienți cu COVID-19 din SUA a descoperit că aproximativ 13% din aceștia au fost diagnosticați pentru prima dată cu o afecțiune psihiatrică sau neurologică, la șase luni de la infectarea cu coronavirusul. ”Psihoza Covid”, o boală psihiatrică gravă, i-a afectat pe 0,42% din pacienții revizuiți de studiu însă procentul a fost dublu față de pacienții din grupul de control.

Cercetările sugerează că un alt factor ar putea fi în joc: virusul ar putea face organismul să se atace singur, cauzând probleme la nivelul creierului.

Ce este „psihoza Covid”

Postul american de televiziune a prezentat recent cazul unui tânăr, ca o nouă dovadă a faptului că persoanele infectate cu Covid-19 dezvoltă psihoză, transformându-le radical personalitatea.

”Fiul meu era un tânăr cât se poate de normal. S-a căsătorit recent, tocmai terminase școala de inginerie, avea un viitor strălucit”, a povestit mama tânărului, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.

Dar, la câteva săptămâni după ce a contractat Covid, băiatul său a început să dea semne că mintea sa a fost profund afectată. „Acum e o persoană complet diferită. E ca și cum nu ar fi acasă tot timpul, ca și cum e pe altă lume”, spune femeia, care bănuiește că are așa numita „psihoza Covid”.

Acest simptom al Long Covid, numit ”psihoza Covid”, este studiat în prezent în campusul Universității din Colorado. Medicul psihiatru Thida Thant spune că este voba de o afecțiune rară.

„Covid provoacă inflamații semnificative în organism, dar și ale creierului”, explică Thant, adăugând că sistemul imunitar poate juca un rol esențial în dezvoltarea simptomelor psihozei.

Halucinațiile, simptome ale psihozei

Potrivit acesteia, iluziile și halucinațiile pe care le au persoanele infectate cu Covid sunt simptome ale psihozei.

„Ca și în cazul paranoia, oamenii care suferă de psihoză văd dușmani sau pericole pretutindeni sau se supra-apreciază”, explică ea.

Se teme că e urmărit și că vecinii îi influențează mintea

Mama tânărului a mai spus că băiatul ei se teme că este supravegheat de poliție și pretinde că vecinii lui încearcă să-i influențeze mintea. „Era un om normal și avea un viitor minunat. Acum, ne uităm la el și nu știm ce se va întâmpla”, a spus ea. Tânărul a fost arestat recent pentru că a aruncat cu pietre în apartamentul vecinilor, pe care îi acuză că încearcă să-i afecteze mintea cu ajutorul undelor radio.