Acestea au legătură cu un mesager chimic, cunoscut sub numele de dopamină, care joacă un rol în capacitatea creierului de a controla mișcarea, coordonarea și răspunsurile emoționale. În boala Parkinson, celulele creierului care produc dopamină fie încetează să-și mai facă treaba, fie se sting, ducând atât la simptome motorii, cât și non-motorii.

Care sunt simptomele motorii ale bolii Parkinson

Simptomele motorii au legătură cu modificările modului în care o persoană se mișcă. O persoană cu o astfel de tulburare poate prezenta rigiditate și tremurături. Pe măsură ce Parkinson progresează, este posibil să aibă probleme cu mersul și vorbirea. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome motorii ale bolii Parkinson:

Tremor

„Simptomul pe care oamenii îl observă cel mai frecvent este tremorul”, spune Lynda Nwabuobi, profesor asistent de neurologie clinică la Institutul pentru boala Parkinson din Weill Cornell. Tremorul începe de obicei pe o parte a corpului, de obicei în mână si picior. De asemenea, este posibil să experimentați un tremor în maxilar, bărbie, gură sau limbă. Pe măsură ce boala progresează, o persoană poate dezvolta un tremor și în cealaltă parte a corpului.

Rigiditate

Rigiditatea este exact cum sună: rigiditate la nivelul membrelor.

La începutul bolii, o persoană cu Parkinson ar putea presupune din greșeală că rigiditatea provine dintr-un traumatism sau din cauza artritei. Rigiditatea poate reduce raza de mișcare a unei persoane, ceea ce poate crea dureri în articulațiile și mușchii afectați.

Bradichinezie

Al treilea simptom motor al bolii Parkinson este bradichinezia, adică lentoarea mișcării. Poate afecta modul în care o persoană merge, se deplasează și face mișcări (cum ar fi ridicarea de pe un scaun).

Simptomele non-motorii ale bolii Parkinson

În timp ce boala Parkinson este adesea asociată cu modificări ale mișcării, există și o varietate de simptome non-motorii. Aceste simptome pot avea uneori un impact mai mare asupra vieții unei persoane decât tremolul, rigiditatea și mișcarea lentă. Acestea sunt problemele de vorbire, pierderea mirosului, problemele de somn, anxietatea și depresia, psihoza și modificările cognitive.

Alte simptome non-motorii:

  • Incontinența urinara
  • Schimbarea vederii
  • Pierderea sau creșterea în greutate
  • Apatie
  • Oboseală

Sursă foto: Dreamstime