Europa se confruntă cu o creştere de miliarde de euro a costurilor pentru a ţine sub control tuberculoza, în condiţiile în care se răspândesc forme rezistente la medicamente ale acestei boli, relevă studiul de pionierat al economiștilor germani, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Astfel, tuberculoza implică anual costuri directe de peste 500 de milioane de euro pe regiune şi alte 5,3 miliarde de euro pierderi de productivitate.

Ei au împărţit ţările în două grupuri în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor. În cazul vechilor 15 state membre ale UE, plus Cipru, Malta şi Slovenia, costul mediu direct pe caz de TBC tipic a fost de 10.282 de euro (13.600 dolari), dar a depăşit 57.200 de euro pentru cazurile de MDR şi 170.700 de euro pentru cazurile de XDR. În celelalte state UE, costurile medii au fost de 3.427 de euro pentru tuberculoza care se tratează standard şi aproximativ 24.100 de euro pentru cazurile rezistente de medicamente. Costul total al tratării cazurilor de TBC în 2011 a fost de 536.890.315 de euro (712,26 milioane de dolari).

Dincolo de costurile directe, echipa lui Diel a calculat şi impactul tuberculozei din punctul de vedere al valorii productivităţii pierdute. Luând în considerare anii de viaţă ajustaţi în funcţie de dizabilitate (DALYs – disability-adjusted life years), o măsură a poverii bolii care contorizează numărul de ani pierduţi din cauza problemelor de sănătate, invaliditate sau deces precoce – cercetătorii au descoperit că numărul total de ani pierduţi a fost 103.104 în 2011. În termeni monetari, aceasta s-a ridicat la peste 5,3 miliarde de euro.

Costurile legate de ținerea sub control a tuberculozei le depăşesc cu mult pe cele probabile ale investiţiilor în cercetarea extrem de necesară pentru a dezvolta mai multe medicamente şi vaccinuri eficiente – lucru care, spun autorii, guvernele şi industria medicamentelor trebuie să-l facă urgent.

Apariţia tulpinilor de care nu pot fi tratate chiar cu cel mai puternic medicament a transformat TBC-ul într-una din cele mai presante probleme de sănătate din lume, relevă studiul.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS), tuberculoza a infectat 8,7 milioane de oameni din întreaga lume în 2011 şi a ucis 1,4 milioane. Nu mai puţin de două milioane de persoane pot avea tulpinile rezistente la medicamente până în 2015, afirmă organizaţia cu sediul la Geneva.
Poate cel mai bun exemplu pentru lipsa de preocupare pentru prevenţia acestei boli este modul în care România a devenit una dinter puţinele ţări din Europa din care tuberculoza nu a fost eradicată. Februarie 2013 era termenul stabilit de Ministerul Sănătăţii pentru reanimarea Institutul Cantacuzino, aflat "pe butuci" nu mai produce vaccinul anti tuberculoză. În lipsa acestuia, Ministerul Sănătății a cumpărat vaccinul din Danemarca, iar mai mulți bebeluși s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinați cu acest produs. În prezent, unii părinți aleg să nu mai vaccineze copiii, de teamă.